MENIU

PROGNOZA METEO. Cum va fi vremea în weekendul 25-26 iunie

Sâmbătă, 25 iunie, vremea se va menţine deosebit de caldă, izolat caniculară în vestul şi în sudul ţării. Disconfortul termic se va menţine accentuat în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în jumătatea de sud-vest unde indicele temperatura-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. După-amiaza în zonele montane şi cele deluroase din sudul ţării, iar seara şi în partea de vest a ţării local vor fi averse şi descărcări electrice. Izolat, ploile vor avea caracter torenţial şi va cădea grindină. Maximele se vor încadra între 27...29 de grade pe litoral şi în jurul a 35 de grade izolat în Câmpia de Vest şi Câmpia Română.

În Capitală, deosebit de cald cu o maximă ce se va situa în jurul valorii de 33 de grade.

La munte vremea se va menţine mult mai caldă decât ar fi normal pentru această dată. Cerul va fi variabil, dar cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza şi seara când vor fi averse şi descărcări electrice. Ploile vor avea caracter torenţial şi va cădea grindină.

La mare, vremea va fi deosebit de caldă. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 şi 29 de grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 23 şi 25 de grade.

De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabilă în perioada 24-25 iunie. În intervalul menţionat, în Banat, Crişana, Maramureş, sudul Olteniei şi al Munteniei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea se va menţine caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade, iar noaptea vor fi valori minime ce nu vor scădea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Îndeosebi în zonele montane şi submontane instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

VREMEA PE 2 ZILE

Duminică, 26 iunie, va fi în continuare deosebit de cald în apoape toate zonele, iar disconfortul termic, deşi mai puţin accentuat ca în precedentele zile, se va menţine în special în zonele de câmpie din sudul şi din vestul ţării, unde indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 28-29 de grade pe litoral și 35 de grade la Călăraşi. Spre seară în partea de vest şi de sud a ţării pe spaţii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice.

În Capitală, dimineaţa, 19-20 de grade şi la amiază, 33...34 de grade cind indicele va atinge pragul critic de 80 de unitati.

Luni, 27 iunie, instabilitatea atmosferică se va situa la cote ridicate pe arii relativ extinse în vestul, nordul și centrul țării și în zona submontană din restul ţării, iar seara local și în sud și nord-est. Aceasta se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și vijelie și pe spații mici căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăși local 15...20 l/mp și izolat 35...40 l/mp. Maximele vor fi cuprinse între 29 şi 35 de grade, disconfortul termic va continua deci să fie ridicat.

În Bucureşti, 20-21 de grade dimineaţa şi in jur de 33 de grade la amiaza. Spre seară probabilitatea de apariție a fenomenelor de instabilitate atmosferică va fi în creștere.