MENIU

Vremea împarte țara în două. Ploi abundente în Vest, căldură în Sud și Est

Ploi și vânt

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă în intervalul 6 martie ora 22:00 - 8 martie, ora 08:00.

În intervalul menţionat, aria ploilor se va extinde şi va cuprinde jumătatea vestică a ţării. În Banat, nordul Olteniei, Crişana şi vestul Transilvaniei, cantităţile de apă vor depăşi, pe arii restrânse, 20...25 l/mp, iar în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, izolat, se vor cumula peste 35...40 l/mp.

Luni, vreme deosebit de caldă mai ales în sud, est şi prin centru, astfel că temperaturile maxime, al nivelul întregii ţări, vor fi cuprinse între 10 şi 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Munteniei. În jumătatea de vest a ţării temporar va ploua, mai ales sub formă de averse, posibil asociate şi cu descărcări electrice, iar pe crestele montane, pot fi şi lapoviţă şi ninsori.

Cantităţile de apă vor depăşi, pe arii restrânse, 15 l/mp în Banat, nordul Olteniei şi în sud-vestul Transilvaniei, iar în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, izolat, 25 l/mp. În restul ţării cer variabil, iar dimineaţă condiţii de ceaţă. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, mai mari la munte, peste 70-80 km/h.

Vremea continuă să se încălzească şi în Capitală, astfel că în condiţii de cer variabil, termometrele vor indica la amiază 19-20 de grade.

Vreme caldă şi la munte, chiar deosebit de caldă în masivele sudice şi estice, unde valorile termice continuă să crească uşor. Cerul va fi mai mult noros în Carpaţii Occidentali, jumătatea vestică a Meridionalilor şi nordul Orientalilor, unde temporar va ploua, local în cursul zilei şi pe arii tot mai extinse spre seară şi noaptea. 

Cantităţile de apă vor depăşi, pe arii restrânse, 20...25 l/mp, iar în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, izolat, se vor cumula peste 30 l/mp. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă şi trecător vor fi posibile descărcări electrice. Pe creste, mai ales pe parcursul nopţii, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În restul zonelor montane, cerul va fi variabil, cu nori sprea seară şi izolat ploi slabe. Vântul va depăşi la rafală 70-80 km/h. La amaiză vor fi 11 grade la Păltiniş 15 la Predeal, 6 la Semenic, 12 în Sinaia, 8 la Stâna de Vale şi sus pe Ceahlău.

În regiunile intracarpatice cer noros astăzi şi temporar plouă moderat, în special în Banat, Crişana, Maramureş şi sud-vestul Transilvaniei. În Munţii Banatului vor fi şi lapoviţe şi ninsori,iar izolat se pot aduna peste 25 l/mp. Maximele sunt însă ridicate pentru această dată, în general între 13 şi 15 grade, mai mari în estul Transilvaniei: 17 grade la Braşov şi  16 la Târgu Mureş.

În sud, soare şi deosebit de cald în Muntenia, cu maxime de 18…20 de grade, chiar 22 în sudul regiunii. Cald este şi în Oltenia: 16 grade la Drobeta Turnu Severin şi 18 în Craiova, însă aici soarele nu prea se arată. Ploi din belşug, mai ales în nordul regiunii, unde pot fi importante cantitativ. Vântul se intensifică şi aici.

În Dobrogea, vreme în general frumoasă şi caldă cu 17 grade maxima la Tulcea şi 14 la Constanta.

În Moldova, sunt şi ceva nori, dar vremea se anunţă în general bună, cu maxime deosebit de ridicate pentru această dată: 13…15 grade în nord şi 15…18 în restul regiunii. Vânt de primăvară cu intensificări din când în când 50-55 km/h,  şi mai tare la munte, peste 70…80 km/h.

VREMEA PE 2 ZILE

Marţi,  vremea se răceşte uşor  în cea mai mare parte a ţării, dar tot va fi cald pentru această perioadă, mai ales în regiunile extracarpatice. Temperaturile maxime peste 10 grade în aproape toată ţara ajung la 16 grade frecvent în sud şi est, iar în Lunca Dunării la 17….18 grade. Cerul va fi temporar noros şi va ploua în general slab cantitativ, local în nord-vest, centru şi nord şi pe arii mai restrânse în restul teritoriului. Ploile vor fi şi sub formă de aversă şi izolat vor fi şi descărcări electrice. În zona montană înaltă, vorbim şi despre lapoviţa şi ninsoare. Vântul va avea unele intensificări în estul ţării şi pe crestele montane.

Se răceşte uşor şi în Capitală marţi, astfel că de la cele 8…10 grade din zori, termometrele vor indica la amiază 16…17 grade.Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la inceputul zilei, când trecător vor fi posibile ploi slabe.

Miercuri vreme în general închisă, iar valorile termice diurne continua să scadă în sudul şi estul ţării. Va ploua, pe arii extinse în sud-vest, unde izolat cantităţile de apă vor fi însemnate şi local în celelalte regiuni. În zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va avea unele intensificări în sud, sud-est şi în zonele înalte de munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8…9 grade in depresiunile transilvane şi 16 grade la Giurgiu.

Bucureştenii au parte de o zi de miercuri mohorâtă şi uşor mai rece. 3…5 grade în zori şi în jur de 14 la amiaza. Trecător va ploua slab, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări.

INFORMARE METEO emisă de ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă în intervalul 6 martie ora 22:00 - 8 martie, ora 08:00.

În intervalul menţionat, aria ploilor se va extinde şi va cuprinde jumătatea vestică a ţării. În Banat, nordul Olteniei, Crişana şi vestul Transilvaniei, cantităţile de apă vor depăşi, pe arii restrânse, 20...25 l/mp, iar în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, izolat, se vor cumula peste 35...40 l/mp.

Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze de până la 50-55 km/h, iar la munte, îndeosebi în zona înaltă, va depăşi 70-80 km/h.