MENIU

O nouă masă de aer tropical ajunge în România. ISU Constanța, avertisment pentru turiștii de pe litoral

Zile toride anunță meteorologii în continuare. Cupola de foc, formată în partea de sud a continentului, aduce temperaturi sufocante. În toată țara se vor înregistra temperaturi extreme, iar în sud disconfortul termic va fi foarte accentuat. ISU Constanța recomandă turiștilor care se vor afla, în aceste zile, pe litoral să se ferească de temperaturile sufocante.

"Această masă de aer tropical va persista o vreme destul de lungă, atât astăzi, cât și în weekend și foarte probabil și în prima jumătate a săptămânii care urmează, tot în partea de sud și de est a teritoriului vom avea caniculă, dar și în celelalte regiuni vorbim de vreme călduroasă.

Acest lucru înseamnă temperaturi maxime, în mare majoritate între 30-34 grade Celsius și, în consecință, disconfort termic destul de ridicat. 

Temperaturile maxime vor fi de 30-32 grade Celsius, ceea ce înseamnă mult pentru zona litoralului și cu multe perioade însorite. Și apa mării s-a încălzit, vorbim de o valoare de 23-24 grade Celsius", a precizat Alina Șerban, meteorolog ANM, la un post tv.

La munte, în schimb, turiștii vor avea parte și ce câteva reprize de ploaie și vânt puternic. Vor apărea fenomene specifice instabilității atmosferice, respectiv averse, descărcări electrice, în mod deosebit după-amiază și seara. 

"Astfel de fenomene vor apărea atât astăzi, cât și în weekend, și în partea de vest și de nord-vest a teritoriului, dar vor fi pe perioade scurte de timp, pe arii restrânse, chiar dacă este foarte probabil să mai avem cantități de apă de 15-20-25 de litri pe metrul pătrat", a  precizat Alina Șerban.

Sâmbătă, 19 august, conform ANM, vremea se va menține călduroasă, local caniculară în sud și sud-est. Disconfortul termic va fi accentuat local în regiunile vestice, sudice și sud-estice și izolat în cele centrale și nord-estice unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și ușor va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara în vest, nord-vest și în centru, precum și la munte unde pe arii restrânse vor fi averse și descărcări electrice. Izolat cantitățile de apă acumulate vor fi însemnate și va cădea grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 36 grade Celsius, iar cele minime între 12 și 24 grade Celsius.

În București, vremea va fi în continuare caniculară, disconfortul termic se va menține ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 35-36 grade Celsius și minima de 18-20 grade Celsius.

Vremea va fi călduroasă în toată țara, cu disconfort termic accentuat pe arii extinse, iar în sud-sud-est canicula se va intensifica; temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 25 grade Celsius, mai coborâte în depresiuni, până spre 11-13 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și local averse și descărcări electrice, în a doua parte a zilei, în zonele montane și submontane; în restul teritoriului, ploi de scurtă durată vor fi posibile izolat, îndeosebi în centru. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări, izolat în jurul a 40 km/h, în Dobrogea.

În Capitală, canicula se va intensifica, după-amiaza se vor atinge temperaturi de 36-38 grade Celsius, iar minima nopții nu va coborî sub 20-22 grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

ISU Constanța, recomandări pentru weekendul canicular

Pentru prevenirea efectelor negative cauzate de temperaturile ridicate, reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa fac următoarele recomandări:

În spaţii închise (acasă şi la birou):

Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

- limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
- menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis. 
Scădeţi temperatura, având grijă să: 
- aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu, utilizând curenţi de aer; 
- reglaţi aerul condiţionat la 5 oC sub temperatura ambientală.                                                        

În spaţii deschise (pe stradă şi la locul de muncă): 

- deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone cu umbră, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare);
- purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; 
- consumaţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi (apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri), nu foarte reci, neaşteptând apariţia senzaţiei de sete;
- mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferindu-le asistenţă ori de câte ori au nevoie; 
- evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantităţi mari; 
- evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală;
- nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei; 
- nu lăsaţi copiii singuri în maşină.                                                                                                   

Apelaţi 112 pentru orice situaţie de urgenţă!