Lacul Amara a secat. Hectare întregi, transformate în praf
Lacul Amara, din județul Buzău, un lac natural cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați, a secat. Specialiștii pun fenomenul pe seama încălzirii globale, dar spun că ar exista și alte cauze specifice, cum ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.
Un val de aer fierbinte, care vine din vestul Europei, va aduce în zilele următoare temperaturi de aproape 40 de grade Celsius, în unele regiuni din România.
Valorile normale pentru această perioadă vor fi depăsite cu șapte grade în Banat și în Crișana, spun meteorologii.
Fără ploi și cu un soare fierbinte, Lacul Amara din Buzău, rezervație naturală care se întindea pe sute de hectare, a secat complet, scrie hotnews.ro. Iar situația riscă să se repete și în alte zone din țară. În mai multe locuri, autoritățile au impus deja restricții la consumul de apă.
Există, totuși, și o veste bună: la începutul lunii iulie sunt anunțate ploi.
În 2018, Lacul Amara din Buzău era plin de pești
Lacul Amara, din Buzău, este complet secat. În 2018, se întindea pe 800 de hectare și era plin de pește. Acum, în locul coloniilor de pelicani au apărut turme de vaci.
Până la sfârșitul lunii, șansele să plouă sunt minime, au anunțat meteorogii.
Spre România se îndreaptă, în schimb, un val de aer fierbinte, cu 37 de grade Celsius în Crișana și Banat.
"Vorbim de o depășire cu 1 până la 7 grade Celsius a temperaturilor medii. La fel, temperaturile minime se vor situa între valori ridicate între 12 și 22 grade Celsius, vorbim despre temperaturile minime pe parcursul nopții. Acest lucru va genera o stare de disconfort termic", a declarat Daniel Alexandru, șef de laborator agro-meteorologie ANM.