MENIU

Ce urmează după ciclonul islandez? Temperaturi nefirești în toată țara: directorul ANM anunță noua prognoză - variație bruscă

Vremea intră într-un nou proces de încălzie, după ploile torențiale care au inundat litoralul îndeosebi. După furtunile amplificate de ciclonul islandez, meteorologii anunță un nou val de căldură: temperaturile vor sări la 33 de grade, nefirești pentru perioada calendaristică din an. Într-o intervenție la Realitatea PLUS, Florinela Georgescu, director ANM, a anunțat noua prognoză. 

"Astăzi, așteptăm o ameliorare clară a vremii din punct de vedere al precipitațiilor. Încă mai plouă în jumătatea de nord a Moldovei și astăzi în continuare în această zănă a țării mai sunt de așteptat ploi, dar care să fie pe arii foarte restrânse mai importante cantitativ și averse slabe în zona montană, în special în zona Carpații Orientali. 

Ploile vor înceta treptat, la noapte nu va mai ploua, dar vor reîncepe acestea de mâine, întâi în partea de vest a teritoriului, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă în mare parte a țării e așteoptat să plouă. 

Meteorologii anunță o toamnă capricioasă: temperaturi anormale, vijelii devastatoare și vânt nervos. Când încep ninsorile

Până atunci, din punct de vedere termic, în partea e nord a teritoriului încă vor fi temperaturi comparabile cu cele de ieri, deci în limitele normale pentru această perioadă, în timp ce în sud vremea se va încălzi și este de așteptat să înregistrăm și maxime de 30-31 de grade astăzi. 

Practic, revenim la regimul de temperaturi de marți, după scăderea pronunțată de miercuri. 

Procesul de încălzire va continua și mâine, în regiunile sudice, unde vor fi tot mai multe valori de peste 30-33 de grade, în timp ce în vest, unde încep ploile, maximele de mâine vor pleca doar de la 22 de grade. 

Epave ale unor nave naziste scufundate pe Dunăre, ieșite la suprafață în urma secetei fără precedent - VIDEO

Per ansamblu, avem din nou o vreme schimbătoare pentru că ploile care vor începe mâine în vest și se vor extinde în toată țara vor determina o nouă scădere a temperaturilor pentru zilele de weekend. 

Este aceeași variație bruscă a temperaturilor cum am avut ieri. Se va repeta acest scenariu pentru zilele de sâmbătă și duminică", a spus Florinela Georgescu, într-o intervenție la Realitatea PLUS.

"Au fost scurte episoade cu intensificări ale vântului, dar nu este neapărat elementul de interes pentru următoarele zile. Interesul reprezintă ploile care punctiform au acumulat cantități importante și efectele posibile de natură hidrografică", a mai spus directorul ANM.