MENIU

ANM anunță cod PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată: furtuni violente cu grindină, vijelii și ploi puternice. Zonele unde canicula persistă - HARTA

ANM anunță cod PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată

Un front atmosferic rece intră în țara noastră, aducând vijelii și furtuni cu grindină. Și totuși, anumite zone vor fi afectate în continuare de un val de caniculă sufocantă. ANM a actualizat prognoza meteo. 

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 2 iulie

Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului și hărții

În cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, precum și în sud-vestul Dobrogei, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Urgie în Maramureș: o tornadă a culcat la pământ o pădure întreagă. Un bărbat a murit lovit de fulger - VIDEO

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
Zone afectate: conform textului și hărții

În Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

Cod roșu de caniculă în România. Sunt anunțate peste 44 de grade

În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.