MENIU

Schimbări radicale ale vremii - avertisment ANM: zonele lovite de fenomene extreme

Meteorologul ANM, Elena Mateescu, a vorbit, într-o intervenție la Realitatea Plus, despre noi modificări ale prognozei meteo. Meteorologii au emis o serie de atenționări pentru aceste zile, în sensul că multe zone ale țării vor fi afectate de viscol puternic.

Zilele acestea vom avea o vreme a exceselor meteorologice. 

„În zona montană, la altitudini mai mari de 1700 de metri vorbim de intensificări ale vântului care pot depăși 145 km pe oră la rafală, mai ales în zona de munte a județelor Suceava și Neamț, acolo unde va fi in vigoare, începând de la ora 12 până la ora 15 o atenționare meteorologică de tip nowcasting de cod roșu. Nu în ultimul rând, în zona munților Apuseni în Carpații Meridionali și de Curbură de asemena la altitudini mari de 1700 de metri vorbim de intensificări ale vântului cu rafale de peste 100, 120 km/oră va fi viscol puternic. Avertizarea meteorologică de cod portocaliu rămâne în vigoare până mâine seara la ora 20, ” a informat meteorologul ANM.

„Vorbim în același timp și de o atenționare meteorologică de cod galben pentru zona de nord est, nord, centru  local sudul și extremitatea de sud-est a țării, unde intensificările de vânt vor fi de asemenea susținute, cu viteze la rafală de peste 55-65 km/oră, izolat 70 km/oră. Așadar, o vreme vântoasă, datorită acestor intensificări susținute, cu viteze diferite în funcție de altitudinile unde consemnăm aceste rafale, așa cum menționam, 145 km/oră, 100-120 km/oră sau în zonele mai joase 55 sau 65 km/oră,” a mai spus Elena Mateescu.