MENIU

A înghețat cascada Niagara. Imagini nemaivăzute în ultimele decenii - GALERIE FOTO

Valul de ger polar care a lovit Canada și Statele Unite a provocat un fenomen natural extrem de spectaculos. Cascada Niagara, cea mai populară cădere de apă din lume, a înghețat parțial. Imaginile spectaculoase surprinse din dronă fac senzație pe rețelele sociale, în condițiile în care un astfel de fenomen nu se produce foarte des.

Gheața se formează frecvent la baza căderii de apă și peste râul care-i dă numele, în iernile deosebit de reci, formând un „pod”, dar partea americană a cascadei a înghețat, parțial, doar de 5 ori în istorie. Gheața a blocat fluxul de apă creând efectiv un baraj și reducând volumul de apă. .


De altfel, din cauza volumului de apă, dar și a unor amenajări hidrografice, specialiștii consideră că este imposibil ca uriașa cascadă să se "oprească". În istorie a existat, totuși, un astfel de moment: în 1848 localnicii n-au mai auzit zgomotul specific al cascadei, iar când au ajuns în apropiere, au constatat că pur și simplu apa nu mai curgea, din cauza faptului că s-a format un baraj de gheață. Fenomenul a durat câteva ore, până când apa acumulată a spart obstacolul înghețat.



După mai bine de un secol, în 1964, au fost instalate brațe din oțel pentru a preveni acumulările mari de gheață.

Mai multe articole despre:
niagara inghetata ger canada sua