Ziua în care se decide vremea la iarnă! Dacă se adeverește vorba din bătrâni, iată ce iarnă vom avea
Odată cu Samedru sau ziua Sfântului Dumitru, după cum mai este cunoscuta în popor, se încheie “vara pastorilor” care a început la Sfântul Gheorghe (23 aprilie). Teoretic, odată cu aceasta sărbătoare, iarna începe sa își intre in drepturi si este “descuiata”, iar ciobanii coboară oile de la munte.
Sfântul Dumitru este perceput in popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar si cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele si ii aduna pe toți laolaltă la Focul lui Samediu. El este considerat a fi patronul pastorilor si a toamnei. In unele zone, s-a încetățenit credința ca Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, este cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfântă Împărtășanie.
Nu rupeți florile care au rămas neculese in grădini daca sunt încă “in fire” și neofilite. În tradiția populară, frumusețea lor este înspre alinarea sufletelor celor morți.
Multe din superstițiile romanești sunt legate de starea vremii in ziua Sfântului Dumitru. O vreme înnorata de Sfântul Dumitru, cu vânt si ploaie prevestește zapezi grele in iarna care va veni. Totodată, dacă producția de gutui este si ea îmbelșugata, atunci cu siguranță iarna va fi una lunga, cu zapezi mari. Iarna va fi in schimb mai blânda daca afara nu va ploua si cerul va fi senin.
Ciobanii mai au și alte obiceiuri de a afla de ce fel de vreme vor avea parte în iarna care vine. Amplasarea unui cojoc in mijlocul oilor este o metoda străveche de a prognoza vremea. In cazul in care pe cojoc se va așeza o oaie neagra – este considerat a fi semn ca iarna care va urma va fi blânda. Daca in schimb, pe cojoc se așază o oaie alba, atunci se pot așteaptă la o iarna grea, cu viscol si nămeți.
Totodată, direcția in care se îndreaptă oile in dimineața sărbătorii Sfântului Dumitru poate fi considerata si ea un bun ghid de “citire” a vremii. Daca prima oaie care se va trezi dis-de-dimineața este o oaie alba si se va îndrepta înspre sud, se spune ca iarna care va veni va fi aspra. Pe de alta parte, daca prima oaie care se va trezi este neagra si se va îndrepta înspre nord, atunci iarna va fi una mai ușoară.
PROGNOZA METEO JOI. Vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la munte, precum și în regiunile nordice și centrale, unde pe spații mici va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, îndeosebi în zona montană. Temperaturile maxime, în jurul normelor climatologic specifice acestei perioade, se vor situa între 11 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-vestul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 și 11 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei. Izolat, noaptea și dimineața, în zonele joase de relief vor fi condiții de ceață.
VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 17...18 grade, iar cea minimă de 6...8 grade.
PROGNOZA METEO VINERI. Începând din a doua parte a zilei, în vestul, nordul și centrul țării, cerul va fi noros și va ploua, în general slab cantitativ. În rest, cerul va fi variabil, iar înnorări și ploi slabe, dar pe arii restrânse, vor fi spre sfârșitul intervalului. Vântul va prezenta intensificări temporare, îndeosebi la munte și în regiunile nordice, nord-vestice și centrale. Temperaturile maxime, mai ridicate decât cele normale în această perioadă, se vor încadra
între 12 și 22 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 4 și 11 grade.
VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări și condiții pentru ploi slabe, spre sfârșitul intervalului. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, mai ridicată pentru această perioadă, va fi de 18...19 grade, iar cea minimă de 8...10 grade.