MENIU

Ziarele din Europa scriu despre învestitura lui Obama

Foto: realitatea.net

Fiecare pas, fiecare cuvânt, fiecare apariţie a lui Barack Obama a devenit subiect de ştire. Marţi, când urma să susţină poate cel mai important discurs din cariera sa, a fost în atenţia presei mai mult ca oricând. Şi nu doar în Statele Unite ci peste tot pe glob.

Discursul de învestitură al lui Barack Obama a avut doar 17 minute, mult mai scurt decât al multora dintre predecesorii săi, consemnează britanicii de la The Times. "Rolul meu este să reamintesc poporului american de calea pe care am urmat-o şi de piedicile pe care le-am depăşit deja", scrie publicaţia citând o declaraţie a preşedintelui american.

Americanii văd în Barack Obama preşedintele de care au nevoie, relatează cotidianul britanic The Guardian. iar dovada este scriu jurnaliştii numărul mare al celor care privesc cu optimism următorii patru ani de guvernare. Peste trei sferturi dintre americani.

Primul lor preşedinte de culoare i-a înduioşat până la lacrimi pe americani, în special pe afro-americani. Toţi au uitat mai mult sau mai puţin de vremurile tulburi pe care le traversează Statele Unite. Dar restul lumii nu a uitat. Restul lumii aşteaptă minunile lui Obama, afirmă britanicii de la The Daily Telegraph.

Le Figaro scrie: atât de aşteptată, atât de comentată ziua lui Obama a sosit în sfârşit. Pe colina Capitoliului, în faţa esplanadei înţesate de oameni veniţi din toate cele patru colţuri alte Americii şi din lumea întreagă, Barack Obama a depus jurământul pe biblia istorică ce i-a servit şi lui Lincon în urmă cu un secol şi jumătate.

Publicaţia germană DieWelt titrează "Învestitura lui Obama, o răscruce a istoriei rasiale". Spiritul de sărbătoare este temperat de provocările ce îl aşteaptă pe Obama ca preşedinte al Statelor Unite, războaie în Irak şi Afganistan şi cea mai cruntă criză financiară de la Marea Depresie.