MENIU

Zăpada de pe Kilimanjaro va dispărea în 20 de ani, susţin oamenii de ştiinţă

Foto: telegraph.co.uk

Încălzirea globală va schimba pentru totdeauna unele dintre cele mai frumoase peisaje ale lumii, susţin oamenii de ştiinţă. Printre primele pe listă, zăpezile de pe muntele Kilimanjaro, care mai au o durată de viaţă de maxim 20 de ani.

Peste 85% din gheaţa care acoperea cele trei vârfuri ale celui mai înalt munte din Africa a dispărut în ultimii o sută de ani, iar zăpada rămasă se topeşte într-un ritm atât de alert, încât va dispărea până în 2030.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au forat în gheţarii care au mai rămas pe vârful muntelui. Astfel au observat că 85% din gheaţa care se afla pe acest munte în 1921 a dispărut până în anul 2000. De atunci, viteza de topire a crescut, iar 26% din zăpada rămasă a dispărut din 2000 şi până în prezent.

Cercetătorii de la universitatea din Ohio spun că principala cauză este încălzirea globală şi absenţa ninsorilor, cauzată de schimbările climatice. Cercetătrile oameniilor de ştiinţă americani arată că această topire este cea mai gravă din ultimii 11.000 de ani.

Cercetătorii avertizează că aceeaşi soartă o vor avea şi gheţarii de pe Muntele Kenya, de pe munţii Rwenzori din Africa sau cei din Anzii sud-americani şi Himalaya.