MENIU

WIZZitează Europa: Doina Butman, câştigătoarea concursului lansat de REALITATAE.NET

Foto: wordpress.com

Doina Butman a fost aleasă câştigătoarea concursului lansat de REALITATEA.NET.

Venetia... ce poti spune despre Venetia pentru a-i capta magia, romantismul, unicitatea si farmecul? Cu ce poti compara Venetia pentru a-i sublinia frumusetea?

Este unul dintre locurile a caror poveste o spui, pur si simplu, de fapt , doar o soptesti, timid... Un orasel cucerit de ape, un petic de pamant, stingher asezat in nordul tinutului italian. O lume arhaica parca invaluita in misterul unei povesti vechi de secole. A fost declarat cel mai romantic oras din lume si nici ca ar putea fi ceva mai adevarat. Sa te trezesti dis-de-dimineata si sa colinzi strazile Venetiei, sa urci podurile scaldate in raze, ce abia se ivesc dupa cladirile vechi, sa vezi gondole ce plutesc feeric pe apele verzui ale Marelui Canal... Asa ar arata o dimineata in Venetia, “regina Adriaticii”, o dimineata invaluita intr-o liniste desavarsita, intrerupta doar de sunetul valurilor, care lovesc, usor, cladirile invechite de vreme…..daca m-as afla acolo… Venetia, “La Serenissima”, orasul canalelor si palatelor, are o natura dualista: apa si pamant, un trecut bogat si un viitor indoielnic, o delicatete aeriana si o melancolie vaga. Daca orasul se va scufunda, asa cum se preconizeaza, lumea va fi mult mai saraca. Timp de o mie de ani, a fost una dintre cele mai influente puteri maritime si centre comerciale. Astazi, gloria Venetiei a pierit usor, lasand in urma un oras cu o poveste fascinanta, de o frumusete desavarsita. Pentru majoritatea turistilor, Venetia este o destinatie pasagera. Din pacate, a ramane doar o zi in "La Serenissima," este mult prea putin pentru a deslusi tainele acestui loc, incarcat de arta si istorie…. unde, fiecare cladire, fiecare pod emana arta. “Regina Adriaticii” trebuie strabatuta, dintr-un capat in celalalt, la picior cum s-ar spune, mai ales ca, singurul mijloc de transport este vaporetto.

Nu trebuie ratata, totusi, nici plimbarea cu vaporul, noaptea, pe canale, deoarece este o imagine senzationala. Zona, unde se afla amplasat Palatul Dogilor si Basilica San Marco, mai exact, Piazza San Marco, este considerata centrul Venetiei..

Toamna, intreaga piata este inundata, efectiv, de apele canalului. Se poate intampla, destul de des, ca, si in timpul verii, sa nu se poate vizita Basilica San Marco, din cauza apei care patrunde in interiorul ei. In Piazza San Marco se afla si trei locaruri renumite, printre care "Caffe Florian", deschisa, inca din 1720. Mobilierul cafenelei este cel original, iar oglinzile sunt inegrite de sutele de ani, ce au trecut peste ele. Ceea ce, poate, nu stie toata lumea, este faptul ca, in orchestra de la Florian ...canta numai romani! Seara, in Piata San Marco rasuna muzica celor trei orchestre ale localurilor. Este greu de crezut ca poate exista pe pamant un sentiment mai frumos ca acela, ce te cuprinde in momentul in care rasuna opere de Puccini in mijlocul Venetiei, sub razele lunii si cerul plin de stele, oglindite in apele Marelui Canal... Din Piata San Marco porneste un labirint de stradute inguste, in care te lasi pierdut/a, animat/a de o bucurie fantastica. Este absolut incantator sa te lasi purtat/a de stradutele pitoresti si sa nu cunosti niciodata ce vei gasi la capatul lor, unde te poarta si ce minunatii vei mai vedea. Cladirile venetiene sunt deosebite, cu incaperi mari si candelabre vechi. Balcoanele sunt incarcate cu flori colorate, iar oamenii sunt boemi si prietenosi. Vizite obligatorii: Basilica Frarri si Basilica San Giovanni e Paolo, care adpostesc o serie de picturi si sculpuri absolut incredibile. Rialto este cel mai inalt pod venetian si ofera o priveliste ce nu se lasa descrisa in cuvinte.

In egala masura, se pot vizita si Muzeul Correr si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, inaugurat de istoricul Nicolae Iorga, in anul 1924. “Ai nostri vor veni aici, vor sta in aceste incaperi pline de amintiri, vor contempla de la ferestrele largi intinderea rosie a acoperisurilor si intinsele orizonturi. Vor cobori apoi pe cele mai frumoase strazi din lume si vor ramane ore indelungi in fata pietrelor in care e intruchipat Dumnezeul frumusetii eterne. Iar cand vor reveni in patrie, ceva din Venetia ii va insoti”, spunea Iorga in discursul sau de inaugurare.

Bucataria venetiana poate satisface si cele mai exigente gusturi. O “nebunie” de fructe de mare, calamari, scoici, preparate din peste, paste, lasagna si o multitudine de feluri de pizza. Desert? Inghetata italiana si ciocolata venetiana! Cat despre shopping, exista o sumedenie de magazine, gentile si incaltamintea sunt la ele acasa, iar preturile, mai mult decat accesibile. Cu toate acestea, farmecul unei reprize de cumparaturi sta in micutele magazine traditionale cu masti absolut senzationale si obiecte din sticla de murano.

Din Piata San Marco, exista posibilitatea de a lua vaporetto pana pe insula Murano, unde se poate vedea cum sunt realizate, in ateliere stravechi, obiectele decorative din sticla de murano. O statie de vaporetto, situata, ceva mai departe, este Lido di Jesolo, celebra insula a bogatasilor, unde sunt cazate starurile, participante la Festivalul de Film de la Venetia. Carnavalul de la Venetia este cea mai importanta festivitate desfasurata aici, sarbatoare apreciata pentru spectacol, traditie, istorie, fiind o manifestare intr-un oras unic, un festival care atrage in fiecare an mii de oameni sositi din toate colturile lumii. Carnavalul are origini vechi, salutand in primul rand trecerea iernii catre primavara si dand iluzia ca oamenii sunt egali, fiecare fiind deghizat in spatele unei masti. Dupa o pauza, ce a durat aproape doua secole, carnavalul a fost reluat in 1980 si, in fiecare an, repurteaza un mare succces. Este mereu altfel, aflandu-se sub alta tema si ai posibilitatea de a descoperi oricand ceva nou sau, pur si simplu, sa savurezi spectacolul pur. Timp de doua saptamani Piata San Marco, teatrele, strazile, piatetele, cladirile publice din Venetia devin protagonistele diverselor spectacole: actori, acrobati, dansatori, muzicieni si muzicanti aduc o atmosfera de sarbatoare in oras, asemanatoare cu cea a secolului XVII. Cine doreste sa guste din atmosfera aristocratica a unor vremuri apuse, poate incerca sa ajunga in palatele venetiene si sa participe la un bal, imbracat intr-un costum de gala si purtand o masca.

Orasul are si numeroase case de moda, care, in aceasta perioada, inchiriaza splendide costume si masti. Carnavalul se face simtit, bineinteles, si pe canalele venetiene, navigabile, Maestre, Treviso, Riviera Brenta. Se poate lua parte la parada alegorica care se desfasoara in ultimul week-end al carnavalului. Un vis ce licareste intre ape, un oras al palatelor pictate, o capodopera urbana... Venetia! "Se vinco el concorso"...., calatoria in "orasul frumusetii eterne" as efectua-o in compania aceluiasi Paul Gheorghiu.

Mai multe articole despre:
Veneţia căştigătoare