MENIU

Webstock 2009: Cum să îţi spionezi copilul pe net

FOTO: Flickr / breekp

Reţelele sociale sunt precum un bumerang: tot ce faci în online are efect în lumea reală. Aflat la Webstock 2009, Bob Rapp de la Vodafone Group dă câteva sfaturi cum să împaci eficient cele două lumi.

Prima lecţie de contradicţie în Social Media pe care ne-o prezintă Bob Rapp de la Vodafone Group este că mulţi oameni nu vor să spună străinilor o grămadă de lucruri personale despre ei atunci când folosesc social media. Şi nu e greu să îl crezi mai ales atunci când îi pune pe cei din sală, foarte activi pe Facebook, Twitter & co., dar străini între ei, să adreseze o întrebare personală străinului din stânga sau din dreapta. Americanul continuă apoi cu o hartă neargă a Internetului, cu ţări unde cenzura adânceşte şi mai tare secretomania referitoare la propria persoană care se practică în reţelele sociale.

Oameni răi există şi în lumea reală şi în cea virtuală. "În lumea reală ştim cum să îi pedepsim, în lumea virtuală e mai dificil de luat măsuri", spune Rapp, care oferă exemple de cazuri în care o crimă a avut loc după o scenă de gelozie consumată pe Facebook. O utilizatoare a bifat în dreptul statutusului că nu mai este într-o relaţie, iar prietenul ei a ucis-o.

Tot o deviaţie de la comportamentul de normă în reţelele sociale o oferă şi un filmuleţ prezentat de reprezentantul Vodafone. O mamă descoperă cum poate să îşi supravegheze copilul în activităţile de zi cu zi cu ajutorul Facebook. Pentru a fi la doi paşi virtuali de copilul tău nu trebuie decât să îţi adaugi copilul ca prieten, să te uiţi pe pozele lui, să îi scrii pe Wall. Sfatul specialistului: Nu da add mamei tale pe Facebook.

Nu există suficiente coduri etice în social media, observă, în concluzie, reprezentantul Vodafone. Aşa că, până la urmă, tot autoreglementarea scapă turma: ”Odată cu puterea vine şi responsabilitatea, iar asta e valabil şi pe Internet. Pentru că tot ce faci pe net are efecte în offline". Rapp încheie cu un sfat mai mult decât previzibil: "Fii sincer pe social media. Dacă nu o faci, cineva te va investiga și să va dezgroapa".

CITEȘTE ȘI: Hi5 este OTV-ul Internetului.

Mai multe articole despre:
crimă Vodafone Facebook Twitter webstock spionare