MENIU

Washingtonul recomandă Chişinăului să analizeze îngrijorările privind desfăşurarea alegerilor

Foto: www.edrants.com

Guvernul Republicii Moldova ar trebui să analizeze îngrijorările cu privire la desfăşurarea alegerilor şi tratamentul aplicat persoanelor reţinute şi jurnaliştilor după violenţele postelectorale, se spune într-un comunicat de la Washington semnat de şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton.

"O explicaţie completă va consolida încrederea în instituţiile democratice ale Moldovei", este recomandarea sugerată în mesajul american.

Potrivit serviciului de presă al instituţiei prezidenţiale de la Chişinău, preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a primit un mesaj semnat de secretarul de stat al SUA, Hillary Rodham Clinton, în care acesta îi mulţumeşte lui Voronin pentru o scrisoare pe care liderul moldovean ar fi trimis-o Casei Albe în 15 aprilie şi spune că preşedintele american Barack Obama a împuternicit-o să-i răspundă în numele acestuia.

"Noi în SUA împărtăşim viziunile dumneavoastră referitoare la o Moldovă democratică şi unitară, protejată în limitele hotarelor recunoscute la nivel internaţional şi aflată în proces de realizare a opţiunilor de integrare europeană", spune secretarul de stat al SUA în mesaj.

"Apreciez opiniile dumneavoastră cu privire la alegerile din Moldova şi consecinţele acestora. Noi condamnăm violenţele care au avut loc în zilele imediat următoare scrutinului parlamentar, fapt pe care Ambasada SUA în Republica Moldova şi Departamentul de Stat l-au declarat public. Noi credem că Guvernul Republicii Moldova ar trebui să analizeze atât îngrijorările care au apărut cu privire la desfăşurarea alegerilor, cât şi modul în care au fost tratate persoanele reţinute, jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile în urma violenţelor", se arată în scrisoare.

"Statele Unite ale Americii vor continua să susţină dezvoltarea democraţiei în Moldova. Noi apreciem Moldova ca pe un partener şi susţinem aspiraţiile ţării dumneavoastră de a trăi într-o Europă unită", subliniază mesajul adresat lui Voronin de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, în numele preşedintelui american Barack Obama.