MENIU

Voturile diasporei anunţate de MAE: Traian Băsescu l-a învins pe Mircea Geoană

La ultimele alegeri prezidenţiale din România, situaţia s-a schimbat în ultimul moment în favoarea lui Traian Băsescu prin votul diasporei

Traian Băsescu este preferatul românilor din diaspora. Candidatul susţinut de PD-L l-a învins detaşat pe Mircea Geoană, potrivit MAE.

În urma centralizării tuturor proceselor verbale de la secţiile de votare din străinătate, MAE a anunţat că Traian Băsescu a obţinut 78,86% din voturi, fiind votat de 115.831 de români, în timp ce Mircea Geoană a fost votat 21,14% din voturile românilor din străinătate, mai exact 31.045 de voturi.

Potrivit MAE, 147.754 de români s-au prezentat la turul II al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie. Din totalul voturilor exprimate, 146.876 au fost declarate valabile, iar 861 au fost anulate.

Pe ţări, determinant a fost votul românilor din Italia şi Spania, unde actualul preşedinte a fost votat de aproape 78, respectiv peste 81% din cei care şi-au exprimat votul.

Şi cei peste 12 mii de români din Republica Moldova au votat în majoritate covârşitoare - adică peste 90% - pentru candidatul independent sprijinit de PD-L, Traian Băsescu.

Situaţia este asemănătoare peste ocean, unde 8.500 de români din Statele Unite şi aproape 3.000 de români din Canada l-au votat pe Traian Băsescu în proporţie de peste 80%. Mircea Geoană a câştigat majoritatea voturilor celor peste 1.000 de militarilor români din Afganistan şi Kosovo, însă disproporţia a fost mai mică: 57% pentru Geoană în Afganistan şi 52% în Kosovo.