MENIU

Voronin riscă 10-15 ani de închisoare, dacă nu demisionează din funcţia de preşedinte, spune Filat

Foto: topnews.in

Vladimir Voronin riscă 10-15 ani de închisoare pentru uzurparea puterii de stat, dacă nu demisionează din funcţia de preşedinte al ţării, a declarat vineri preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), Vlad Filat, citat de UNIMEDIA.

Alexandru Tănase, deputat PLDM, califică refuzul lui Voronin de a demisiona ca o încălcare gravă a legislaţiei.

Conform art. 70 şi 81 ale Constituţiei Republicii Moldova, calitatea de deputat, cât şi cea de preşedinte al Republicii Moldova sunt incompatibile cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite. Totodată, Legea despre statutul deputatului prevede explicit că mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

"Constatăm că refuzul deputatului Vladimir Voronin de a demisiona din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este o încălcare gravă a legislaţiei şi reprezintă menţinerea forţată a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei, calificată de Codul Penal, art 339, drept uzurpare a puterii de stat", a declarat Vlad Filat.

Totodată, liderul PLDM a mai precizat că, potrivit Codului Penal, pentru uzurparea puterii în stat, Voronin riscă o pedeapsă cu închisoarea de 10-15 ani.

În aceste condiţii, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere deputatului Vladimir Voronin să respecte legislaţia Republicii Moldova, să-şi depună demisia din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi să exercite aceste atribuţii din postura de preşedinte al Parlamentului, în strictă conformitate cu art. 91 al Constituţiei privind interimatul funcţiei de preşedinte al RM.

Vineri este ultima zi în care deputaţii moldoveni din Parlamentul ales la 5 aprilie trebuie să opteze fie pentru mandatul de parlamentar, fie pentru alte funcţii remunerate pe care le deţin în paralel. Cazul cel mai cunoscut este al primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, dar opoziţia susţine că şi Vladimir Voronin se află în aceeaşi situaţie, fiind şi şef de stat în exerciţiu, şi deputat.

Partidele parlamentare de opoziţie parlamentare din Republica Moldova au anunţat că vor apela la Curtea Constituţională, în cazul în care comuniştii nu renunţă la posturile extraparlamentare şi la cumulul de funcţii.

După ce în şedinţa de miercuri a Parlamentului Vladimir Voronin a dat de înţeles că nu va renunţa nici la mandatul de deputat, dar nici la funcţia de şef al statului, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a făcut joi apel către comunitatea internaţională să ajute Republica Moldova să se poată menţine în cadrul statului de drept.

Chirtoacă, cap de listă al Partidului Liberal, spune că a făcut cu mult timp în urmă alegerea. "Declaraţia mea de a renunţa la mandatul de deputat a fost depusă la Parlament cu nr. 637 din 5 mai 2009", a precizat edilul. Deputatul comunist Vladimir Ţurcan spune însă că nu a văzut această cerere.

Mai multe articole despre:
demisie închisoare preşedinte Vladimir Voronin