Voronin: Preşedintele Traian Băsescu este "un individ scăpat de sub control" de către Uniunea Europeană
Eşecul Uniunii Europene de a struni "un astfel de individ ieşit de sub control precum (preşedintele român Traian) Băsescu" s-ar putea dovedi "deosebit de periculos", a avertizat preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, într-un interviu publicat, duminică, de RIA Novosti.
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cere UE să ia măsuri împotriva politicienilor români care se fac vinovaţi pentru revoltele antiguvernamentale de luna trecută din capitala Moldovei.
"De ce structurile europene nu-i pun la locul lor pe politicienii români?", s-a întrebat Voronin în interviul pentru agenţia rusă de presă. "Avem relaţii bune cu Uniunea Europeană. Iar acum lucrăm la un nou plan pentru a ne dezvolta relaţiile. Şi credem că UE ar trebui să-i pună la locul lor pe acei oficiali nesăbuiţi, indiferent de poziţia sau statutul lor", a spus preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova.
Vladimir Voronin şi guvernul său au acuzat România de implicare în tulburările postelectorale de la Chişinău în timpul cărora sediile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost devastate de protestatari, dintre care mulţi fluturau drapele româneşti. România a respins, însă, aceste acuzaţii.
În ceea ce priveşte situaţia politică internă, Voronin averizează în legătură cu pericolul prelungirii bătăliei politice, în perspectiva dificultăţilor din mediul economic. "Suntem în proces electoral de aproape patru luni, aşa că pentru ţară, în ansamblu, pentru economie, pentru popor, alegerile anticipate nu sunt necesare şi nici benefice", a spus Voronin.
El a comparat situaţia cu cea din Ucraina, unde problemele economice au fost exacerbate de luptele politice de durată. "Am văzut, în ultimii ani, ce s-a întâmplat cu alegerile parlamentare din Ucraina. Iar noi n-am vrea ca această boală să vină peste noi şi noi să contiunăm campanii electorale perpetue. Aceste campanii nu sunt ieftine", a atras atenţia Voronin. De altfel, el se îndoieşte că moldovenii şi-ar dori un alt scrutin. "Nimeni nu poate spune cu certitudine că peste 50% din electorat va merge la vot", a declarat Voronin, în condiţiile în care pentru validarea alegerilor este nevoie de această rată de participare la vot.