MENIU

Voronin a anunţat că va renunţa la funcţia de preşedinte, potrivit site-ului PCRM în limba rusă

Foto: georgeiosip.files.wordpress.com

Preşedintele moldovean în execiţiu Vladimir Voronin a spus, astăzi, în cadrul şedinţei plenare a partidului comunist că va renunţa la funcţia de şef al statului, se arată într-un comunicat postat pe site-ul formaţiunii în secţiunea de limbă rusă.

"Eu, ca preşedinte al partidului, nu intenţionez, în acest moment critic pentru ţară şi pentru partidul nostru să rămân într-o situaţie îndoielnică şi ambiguă de preşedinte în exerciţiu. Practic, nu am niciun temei politic şi moral pentru a îndeplini pur şi simplu formal această funcţie înaltă în stat. (...)", a spus Vladimir Voronin în cadrul şedinţei plenare a Partidului Comuniştilor. 

"De aceea, eu trec în Parlament în calitate de simplu deputat pentru a fi împreună cu partidul şi cu facţiunea. Voi fi alături de voi în primele prima linie. Aşa va fi corect. De acest lucru are nevoie şi partidul nostru, care are nevoie de o mai mare consolidare politică şi organizaţională. Doar astfel, în aceeaşi echipă, umăr la umăr, vom mobiliza potenţialul nostru tradiţional de partid de 30.000 de oameni spre noi victorii, pentru a reda Moldovei şi poporului ei valorile şi încrederea în ziua de mâine", a mai spus Voronin.

Mediile apropiate comuniştilor, inclusiv cele ruse, difuzaseră anterior această informaţie citând sub acoperirea anonimatului surse din cadrul Partidului Comuniştilor. Mai târziu ştirea a fost dezminţită pe rând de purtătorul de cuvânt al PCRM, Svetlana Ivanov, şi de deputatul comunist Vladimir Ţurcan, care a catalogat informaţia drept "o prostie".
Comuniştii anunţă că vor continua lupta pentru "eliminarea pericolului unionismului"

Comuniştii moldoveni anunţă că vor continua eforturile pentru coagularea în jurul grupului parlamentar al comuniştilor, care deţine 48 de mandate, a unei "majorităţi patriotice", inclusiv pentru a contracara tentativele forţelor unioniste "de a întoarce îndărăt progresul ţării". 

"În cazul  în care vor fi epuizate toate posibilităţile de creare a unei majorităţi parlamentare responsabile şi patriotice, Partidul Comuniştilor consideră oportună examinarea chestiunii cu privire la trecerea sa în opoziţie. Şi deja în acest statut responsabil, în mod hotărât şi ferm, de a opune rezistenţă oricăror tentative ale forţelor reacţiei unioniste de a întoarce îndărăt progresul ţării, de a lipsi Republica Moldova şi poporul ei de orice perspectivă de dezvoltare independentă şi demnă", se spune în rezoluţia plenarei activului Partidului Comuniştilor desfăşurată astăzi la Chişinău.

În opinia comuniştilor, majoritatea parlamentară, adică Alianţa pentru Integrare Europeană, constituită din patru partide necomuniste, este o entitate "contrară voinţei alegătorilor şi propriilor declaraţii de program" şi "constituie un atac grosolan al unei reacţii politice extremiste, o tentativă de restaurare a puterilor unioniste din trecut şi a unui capitalism primitiv sălbatic".

"O dovadă necondiţionată şi semnificativă în acest sens serveşte alegerea ilegală de către această majoritate în funcţia de noul preşedinte al Parlamentului a lui Mihai Ghimpu - politician ale cărui viziuni unioniste radicale sunt cunoscute întregii societăţi moldoveneşti", se spune în rezoluţia care mai precizează că majoritatea liberală de dreapta creată în Parlament "reprezintă o ameninţare evidentă la adresa viitorului statului moldovenesc", dar şi a integrării europene.

Rezoluţia anunţă că Partidul Comuniştilor îşi va continua eforturile de creare a unei coaliţii anticriză de centru-stânga parlamentare. "Doar astfel vor putea fi evitate noi alegeri parlamentare anticipate şi vor fi create condiţii pentru revenirea ţării pe făgaşul democraţiei, menţinerii independenţei şi suveranităţii".         

În finalul apelului, PCRM cere societăţii moldoveneşti "să dea dovadă de sânge rece, de rezistenţă şi de devotament faţă de principiile democratice".

Unul dintre fruntaşii comuniştilor, Mark Tkaciuk, a declarat după şedinţa plenarei activului că PCRM nu recunoaşte Alianţa pentru Integrare Europeană. Un alt fruntaş PCRM, Vadim Mişin, a spus că AIE este "o formaţiune amorfă cu care nu ai ce discuta".

"Arătaţi-mi şi mie măcar un om din Republica Moldova care a votat pentru această alianţă", a spus Mişin. El a mai declarat că Partidul Comuniştilor nu va merge de bună voie în opoziţie. "Dar dacă vom fi împinşi de celelalte partide, acest lucru va însemna nu decesul nostru politic, ci decesul lor", a spus Vadimi Mişin, care s-a arătat convins că PCRM va lua mai multe mandate în cazul unor noi alegeri anticipate decât la anticipatele din 29 iulie, unde comuniştii au pierdut 12 mandate faţă de alegerile din aprilie.

Şedinţa activului PCRM a avut loc în paralel cu şedinţa Parlamentului desfăşurată de AIE, la care comuniştii au refuzat să participe.