MENIU

Vladimir Voronin l-a acuzat pe Băsescu de "revanşism statal"

Foto: Realitatea TV

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, îl acuză pe Traian Băsescu de "revanşism statal" şi "românism fundamentalist şi agresiv". Voronin susţine că autorităţile române s-au amestecat în afacerile interne ale Chişinăului, au instigat la dezordine stradală şi au susţinut acţiunile celor care doresc ca Republica Moldova să îşi piardă independenţa. Mesajul lui Voronin a fost difuzat de televiziunea de stat de la Chişinău.

Voronin susţine că a aşteptat o reacţie din partea României de condamnare a protestelor din 7 aprilie, dar Bucureştiul a tăcut.

"În acel moment critic, noi am fost nevoiţi să declarăm Ambasadorul României persona non grata", a declarat Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova.

Preşedintele Republicii Moldova l-a acuzat pe diplomatul român că "a transformat Ambasada într-un loc de întîlniri conspirative cu diferite personaje ale politicii moldoveneşti" care caută sprijin mai ales din partea Guvernului României.

În ambele capitale mai există oameni care privesc Republica Moldova ca un teritoriu pierdut, iar "problema Basarabiei" a ajuns un cal de bătaie electoral în România, afirmă Voronin.

"O bună parte din teritoriul României a fost o parte constitutivă a Statului Moldova. Mai bine de 20 de ani o parte din teritoriul Republicii Moldova s-a aflat în componenţa Statului Român. Şi de aici percepţia uneori naivă şi romantică, alteori plină de superioritate şi aroganţă, a noilor realităţi geopolitice, apărute după destrămarea URSS şi după proclamarea Independenţei Republicii Moldova", a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Voronin a apreciat că, România "nu este un generator de stabilitate pentru Republica Moldova şi pentru regiunea din jur", iar preşedintele Băsescu a dat dovadă de neînţelegere a realităţilor acestei ţări.

"Rămîn pe conştiinţa Preşedintelui Băsescu toate aprecierile lui dure şi declaraţiile sale nereţinute. Sper că ele vor constitui obiectul unei investigaţii speciale în cadrul Uniunii Europene", a precizat Voronin.

Liderul de la Chişinău a calificat refuzul oficialilor de la Bucureşti de a semna tratatul de bază şi cel de delimitare a frontierei cu Republica Moldova drept o dovadă evidentă a lipsei de sinceritate. Românismul promovat de Bucureşti alimentează separatismul transnistrean, a conchis Voronin.

Declaraţiile lui Voronin au venit la numai o zi după discursul preşedintelui român în Parlament, în care acuza autorităţile de la Chişinău de încălcarea democraţiei.