MENIU

Vladimir Voronin acuză România că ar fi în spatele revoltelor de la Chişinău. Ambasadorul român va fi expulzat

Foto: wordpress.com
Voronin: Anul acesta este implicata România. Ambasadorul României va fi anunţat ca este persona non grata

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin acuză România că ar fi în spatele revoltelor de la Chişinău, anunţă AFP. Voronin a declarat că va recurge la forţă dacă protestele continuă. În acelaşi timp, ambasadorul român la Chişinău va fi expulzat, Republica Moldova luând şi decizia de a introduce regimul de vize obligatoriu pentru România.

"România este implicată în toate aceste procese, însă răbdarea are limitele ei. Îi cunoaştem pe autorii acestor evenimente, dar, în parte, ei au fugit", a declarat Voronin miercuri, la sediul guvernului, la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile, potrivit RIA Novosti.

Voronin a spus că "sponsorii cei mai bogaţi" ai tulburărilor de la Chişinău au părăsit ţara şi că au fost arestaţi 118 organizatori ai violenţelor.

"Influenţa României este simţită foarte serios şi se simte mâna serviciilor secrete", a mai spus Voronin. Printre organizatorii evenimentelor el a numit "agenţii economici cu capital penal, foşti politicieni care doreau din nou să ajungă la putere, precum şi cei care nu au reuşit să ajungă în Parlament".

Vladimir Voronin a adăugat că i-a avertizat pe liderii din opoziţie despre consecinţele posibile.

"Am încercat să nu admit vărsarea de sânge în astfel de situaţii în anii '89 şi '91, când am fost ministrul Afacerilor Interne. Însă marţi am fost la limită, când a fost necesar să iau o decizie în acest sens. În continuare pot fi adoptate măsuri corespunzătoate, dacă evenimentele se vor repeta. Puterea are dreptul să le adopte conform legii", a declarat preşedintele la întrevederea de la Guvern la care presa a fost invitată selectiv.

Ambasadorul român la Chişinău a fost declarat persoana non grata

Mai mult decât atât, ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost declarat persoana non grata şi va fi expulzat, a anunţat RIA Novosti, citându-l pe Voronin. Vezi cine este propus ca nou ambasador la Chişinău

Preşedintele Vladimir Voronin i-a spus reprezentantului special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Mizsei, că ambasadorul român Filip Teodorescu este implicat personal în incidentele din Republica Moldova şi este general al serviciilor speciale române.

Voronin s-a întâlnit cu Miszei la sediul Preşedinţiei, devastat în timpul protestelor de marţi. Preşedintele l-a însoţit pe diplomatul european prin edificiul distrus, unde a fost discutată situaţia creată.

Preşedintele moldovean a subliniat în cadrul discuţiei că, în pofida prevederilor legislaţiei, el nu a dat ordin de aplicare a forţei faţă de protestatari, subliniind că într-o situaţie similară de la Moscova din 1991, confruntarea dintre serviciile speciale şi protestatari a făcut victime.

În plus, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, a fost chemată marţi la Chişinău pentru consultări, în legătură cu evenimentele care se petrec în capitala moldoveană, a declarat şeful biroului de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău. 

Voronin, al cărui mandat a expirat marţi, a criticat liderii celor trei partide de opoziţie care au depăşit pragul electoral de 6% la alegerile parlamentare de duminică - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră - şi i-a acuzat de organizarea acţiunilor violente din cursul zilei şi a devastării clădirilor Parlamentului şi a Preşedinţiei.