MENIU

Vladimir Putin, reacţie nervoasă, după ce SUA au criticat şantajul energetic al Moscovei

<p>Vladimir Putin&nbsp;</p>

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat surprins de reacţia Statelor Unite la un mesaj pe care el îl adresase liderilor europeni, comentând că este "rău să citeşti scrisorile altora" şi considerând "depravant" că Washingtonul recurge la spionaj pentru a intercepta astfel de mesaje.

Într-o reacţie la scrisoarea pe care Vladimir Putin a trimis-o liderilor din 18 state europene, Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a acuzat Moscova că utilizează "energia ca instrument de presiune asupra Ucrainei".

După ce a fost informat de Ministerul rus de Externe despre reacţia Statelor Unite, Vladimir Putin a declarat: "Este destul de ciudat. Este rău să citeşti scrisorile altora. Scrisoarea nu era adresată Washingtonului, ci consumatorilor de gaze din Europa".

"Toată lumea ştie că prietenii noştri americani trag cu urechea, dar să recurgi la priviri pe gaura cheii este depravant", a adăugat Putin, conform postului Russia Today.

Vladimir Putin a trimis liderilor din 18 ţări, inclusiv celor din România şi R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene. "În ultimele luni, economia Ucrainei a fost în scădere. Sectoarele industriei şi construcţiilor au fost în declin vertiginos. Deficitul bugetar este în creştere", a declarat Putin în scrisoarea trimisă liderilor din România, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franţa, Germania, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Italia.

"Economia Ucrainei se îndreaptă spre incapacitate de plăţi, spre oprirea producţiei şi şomaj masiv", a continuat preşedintele Rusiei, cerând consultări urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene. În replică, Uniunea Europeană a îndemnat Rusia să respecte angajamentele privind furnizarea gazelor. "Uniunea Europeană este un client bun. Achiziţionează 70% din exporturile ruse de exergie", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles. "Aşteptăm ca furnizorii să respecte angajamentele şi este în interesul tuturor ca energia să nu fie utilizată ca instrument politic", a subliniat oficialul CE.

Putin a dat asigurări că Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru că acesta depinde de Kiev.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina SUA Europa gaze naturale Vladimir Putin