MENIU

Vlădescu, ministru de Finanţe în Guvernul Boc. Află mai multe despre biografia acestuia

Sebastian Vlădescu se pregăteşte să-i ia locul lui Pogea la Finanţe

Fostul ministru liberal de Finanţe din Guvernul Tăriceanu a fost vineri la Palatul Victoria pentru o discuţie cu premierul desemnat Emil Boc. Vlădescu a acceptat să revină la şefia ministerului. Dincolo de politică, viaţa lui Sebastian Vlădescu nu e lipsită de picanterii.

Vlădescu a acceptat funcţia după o discuţie de circa 30 de minute purtată, la sediul Guvernului, cu premierul desemnat. Iniţial, pentru şefia Finanţelor fusese vehiculat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Vlădescu are o lungă carieră în administraţia centrală şi a fost un abonat al consiliilor de administraţie în diverse societăţi deţinute de stat. A fost secretar de stat la Ministerul Industriei şi Comerţului (ianuarie - iunie 1997), a lucrat şi la Eximbank, în Comisia Interministerială de Garanţii pentru credite externe (februarie - august 1997). Până în aprilie 1998 a fost, pe rând, consilier la Ministerul Economiei şi la cel al Finanţelor. Revine acolo în toamna anului 1999, după care, timp de un an, este numit secretar de stat. În anul 2000 este numit în paralel în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Încredere al AVAB (Agenţia de Valorificare a Activelor Bancare), preşedinte al Camerei Auditorilor din România, membru în Comisia Interministerială de Garanţii pentru credite externe la Eximbank, membru în Comisia de privatizare a BCR şi în Consiliul de Administraţie al CEC, îndeplinind toate aceste funcţii până în ianuarie 2001. Apoi este desemnat de PNL ca membru în Consiliul de Administraţie al Petromservice SA (2002 - februarie 2003), Upetrom 1 Mai Ploieşti (2002-2005) şi Petrom SA (2005), precum şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR (aprilie - august 2005).

În august 2005 este numit ministru de Finanţe de premierul Călin Popescu Tăriceanu, cel cu care, potrivit presei, ar fi fost şi partener de afaceri. În urma reorganizării ministerului, devine secretar de stat în noul Minister al Economiei şi Finanţelor condus de Varujan Vosganian, cu care intră în conflict în acelaşi an pe tema oportunităţii majorării pensiilor. Renunţă şi la această funcţie, imediat după încheierea privatizării la Daewoo Craiova.

Naşul care şi-a cucerit fina. Pe fosta soţie a lui Cristian Boureanu

Dincolo de activitatea sa de ministru, Sebastian Vlădescu are o viaţă privată uşor romanţată. A fost naşul de cununie al pedelistului Cristian Boureanu, în primul mariaj al acestuia, cu Irina Boureanu. Vlădescu a avut însă o idilă cu fina sa, care a divorţat de Boureanu. Fostul ministru de Finanţe s-a despărţit şi el de soţie şi, potrivit ziarului Gândul, s-a căsătorit cu Irina Boureanu, pentru o scurtă perioadă de timp, şi acest mariaj eşuând.

O altă picanterie legată de Vlădescu este cea legată de maşina pe care o conduce. Un Maseratti. Jurnaliştii de la Academia Caţavencu l-au surprins în vara acestui an cu un astfel de automobil de lux. Vlădescu a spus, însă, nu are o asemenea maşină. \"Conduc rar şi atunci aleg Fiat 500. Mai am un IMS şi două motociclete, scrie şi în declaraţia de avere, nu ştiu de unde au apărut alte zvonuri. Merg oricum destul de rar şi mai mult prin Bucureşti, mi se pare bun drumul\". E maşina de la firmă, au explicat Caţavencii.