MENIU

Visul oricărui marketer: consumatori ca nişte bile de biliard

Foto: IQads

Într-un interviu acordat IQads, Anthony Tasgal, account planner cu peste 18 ani de experienţă în Marea Britanie, povesteşte despre secretele postmodernismului aplicate în marketing.

IQads: Aţi vorbit într-un articol despre câteva principii ale postmodernismului care ar trebui aplicate strategiei de marketing (este vorba despre importanţa relativismului, despre cum forma este la fel de importantă ca şi conţinutul şi altele). Cum pot influenţa aceste elemente rezultatul procesului de marketing şi sub ce formă pot fi ele aplicate în activitatea zilnică de marketing?

Anthony Tasgal: Îngrijorarea mea este că marketingul a fost construit pe un model – filosofic, dacă vreţi – care aspiră la statutul de ştiinţă şi în mod ideal, să fie un fel de fizică. De ce? Pentru că a devenit captivat de aspiraţia către pozitivism şi orice are legatură cu ştiinţa. Cu alte cuvinte, îşi doreşte cu ardoare “consumatori” asemeni unor bile de biliard, care să se confromeze întotdeauna legilor fizicii. Le ţinteşti cu ceva şi ele se mişcă în moduri previzibile. În schimb, ceea ce îmi place mie la abordarea postmodernistă (nu îmi place neapărat tot ce ţine de postmodernism) este faptul că preferă incertitudinea, fluxul şi haosul incertitudinii şi că nu caută să găsească un răspuns cu valoarea unei definiţii pentru orice.

Alt cuvant pe care îl folosesc des este “arithmocracy”. Mă refer la faptul că industria aceasta (ca multe altele) devine obsedată de venerarea numerelor. Ca şi cum singura cale de a obţine adevărul este prin intermediul cifrelor. Acest fapt duce la un sistem de predicţie, control şi măsurare care ar putea provoca dezechilibre şi ar putea spori importanţa măsurătorilor, astfel încât să transceadă importanţa imaginaţiei, ceea ce mă tem că va cauza (şi a şi cauzat deja) un declin în ceea ce priveşte creativitatea.

Account planner cu peste 18 ani de experienţă în Marea Britanie, Anthony Tasgal (Tas) este fondatorul POV Marketing & Research Consultancy, companie specializată în planning, new product development, inovaţie şi insight în domeniul marketingului. În 2004 a lansat o teorie proprie, mult dezbătută, asupra insight-urilor, intitulată INSIGHTMENT. L-am întrebat câte ceva despre asta şi despre cum pot fi aplicate principiile curentului postmodernist în procesul elaborării strategiei de marketing. Aflaţi mai multe în interviul acordat IQads.ro şi mai ales în cadrul conferinţei Marketing Research 2010, parte a SMARK KnowHow Series, care va avea loc în perioada 26, 27, 30 noiembrie la Rin Grand Hotel.

Citiţi materialul integral pe IQads.ro
Mai multe articole despre:
media interviu industrie consumatori IQads marketing