MENIU

Virusul gripei porcine se extinde în Europa, autorităţile închid şcoli

Foto: telegraph.co.uk

Virusul gripei porcine se extinde, mai ales în Europa, unde au fost închise şcoli, printre care prestigiosul colegiu britanic Eton, în timp ce numărul deceselor creşte în Mexic, ţara din care a pornit epidemia.

Virusul A(H1N1) a contaminat 15.510 persoane din 53 de ţări şi a provocat 99 decese, potrivit bilanţului anunţat vineri de OMS, înregistrându-se 2.112 noi cazuri şi patru decese din 27 mai.

Majoritatea cazurilor noi s-au înregistrat în Statele Unite, unde sunt 8.975 cazuri şi 15 decese.

În Europa, autorităţile medicale belgiene au decis închiderea unei şcoli primare din suburbia Bruxelles-ului, după confirmarea unui caz de gripă porcină, fiind vorba despre un elev de zece ani care revenise din SUA. Acelaşi scenariu şi la colegiul britanic Eton, care va fi închis timp de o săptămână, după ce un elev a contractat virusul.

Decizia Eton intervine în condiţiile în care Marea Britanie are acum 203 cazuri confirmate, după descoperirea a 17 noi cazuri pe 28 mai. În Franţa, virusul a atins o americancă de 54 de ani care pregătea vizita lui Barack Obama pentru marcarea a 65 de ani de la Debarcarea din Normandia, ea fiind al 26-lea caz confirmat în această ţară. Trei noi cazuri au fost depistate în Elveţia, numărul total ajungând la opt.

În Canada, un al doilea caz s-a înregistrat în Marele Nord canadian, în teritoriul autonom inuit Nunavut. Autorităţile au anunţat că sunt 218 noi cazuri, numărul total ajungând la 1.336 în această ţară, unde două persoane au murit de la declanşarea epidemiei.

Brazilia are acum 15 cazuri. În Mexic, numărul oficial al deceselor a ajuns la 97, iar numărul bolnavilor la 4.932. Totuşi, curba propagării bolii este descendentă, au spus autorităţile.

China a anunţat un prim caz confirmat de contaminare locală, în sud. Cele 14 cazuri precedente vizau persoane recent venite din străinătate.
Ungaria, Estonia şi Bolivia au anunţat vineri primele lor cazuri confirmate, iar Venezuela a făcut acelaşi lucru 28 mai.

Mai multe articole despre:
deces virus epidemie pandemie gripă porcină