MENIU

Virgil Ardelean dă explicaţii în cazurile Hayssam, Caritas şi Mineriada din 1999. VEZI DECLARAŢIA COMPLETĂ

Foto: NewsIn
Declaraţia de presă a lui Virgil Ardelean

După ce şi-a dat demisia din funcţia de şef al DGIPI, Virgil Ardelean vine cu lămuriri legate de scandalurile în care a fost implicat în ultimii ani. Într-un comunicat de presă vorbeşte despre cazul Caritas, Mineriada din 1999 sau cazul Hayssam. De asemenea, Ardelean face câteva precizări legate de relaţia sa cu preşedintele Traian Băsescu.

Cazul Caritas - "Subalternii mei au ridicat conform regulilor procedurale, pe bază de proces verbal, documentele şi dischetele de la firmă şi în baza lor, au constituit dosarul penal. Toate acestea sunt la dosarul cauzei. Nu a existat o dischetă aparte cu nume importante cum se vehiculează", spune Ardelean..

Mineriada din ianuarie 1999, din timpul domnului Dejeu. "Eram la două luni de la învestirea ca şef al componentei de protecţie al cadrelor, rezultat din desfiinţarea fostei 0215 şi nu cea responsabilă de monitorizarea minerilor, cealaltă componentă care era în subordinea IGPR. Toate informaţiile sunt în arhiva unităţii", susţine Ardelean.

Cazul agenţia de presă - DNA "Adresa promovată la DNA era contextualizată ca o reacţie la o provocare de atragere a DGIPI într-un scenariu compromiţător. De aceea, formularea din adresă a fost să analizeze, ei, procurorii, dacă noile date impun sau nu extinderea interceptării a celor două numere aparţinând agenţiei. Demersul era de fapt o obligaţie legală a DGIPI, conform legislaţiei din domeniul  corupţiei. De altfel, dacă era o solicitare intenţionată de a obţine acele mandate, se formula într-o altă manieră , consacrată, care sugera clar dorinţa de obţinere a mandatelor de interceptare, era o acţiune iniţială", menţionează Ardelean.

Cazul Hayssam - În legătură cu acest caz, Ardelean spune că şi-a dat demisia după şeful SRI şi SIE deşi DGIPI a transmis semnalarea despre intenţia plecării din ţară la toate autorităţile competente. "Demisia mea a fost afirmată în faţa Preşedintelui tării, în aceeaşi zi a fost prezentată ministrului de Interne care, la rândul său, a înaintat-o primului ministru. Orice asociere referitoare la posibile conexiuni ascunse ale mele, în afara celor derivate din atribuţiile legale de serviciu,  în legătură cu cazul Haysam sunt neadevăruri", spune Ardelean.

Virgil Ardelean menţionează că în toate aceste cazuri şi-a făcut datoria. El a vrut să facă aceste precizări pentru a clarifica acele suspiciuni de “imensă controversă” la adresa lui.

Relaţia cu Băsescu
- Totodată, Ardelean spune că de aproape  3 ani, nu l-a mai văzut şi nu a mai comunicat niciodată cu Traian Băsescu direct sau prin interpuşi. "L-am văzut pe domnul preşedinte Băsescu doar la televizor", susţine Ardelean.
Mai multe articole despre:
demisie Traian Băsescu DGIPI Virgil Ardelean