MENIU

Violonistul Ilian Gârnet a fost premiat la concursul Regina Elisabeta

Foto: NewsIn

Muzicianul moldovean Ilian Gârnet a urcat pe podiumul concursului pentru vioară Regina Elisabeta 2009, poziţionându-se pe locul al treilea, după australianul Ray Chen şi belgianul Lorenzo Gatto, cucerind juriul cu o interpretare din Ceaikovski.

Ilian Gârnet a studiat muzica la Academia din Chişinău, sub îndrumarea lui B. Dubosarsky, finalizându-şi pregătirea muzicală în Finlanda, cu A. Vinnitsky, la prestigioasa Academie Sibelius. Talentul îi este recunoascut încă de la vârsta de 9 ani, Gârnet fiind distins cu o serie de premii naţionale, dar şi cu premiul Tibor Varga. A concertat în Rusia, Germania, Spania, Franţa, dar şi în România, alături de Filarmonica din Cluj.

Concursul Regina Elisabeta a fost creat în 1937, dar abia după război îşi câştigă celebritatea. Premiul întâi, denumit "Reine Fabiola",  în valoare de 20.000 de euro,  a fost decernat violonistului australian Ray Chen, iar cea de-a doua medalie (17.500 de euro), oferită de guvernul belgian, l-a distins pe Lorenzo Gatto. Premiul oferit lui Ilian Gârnet este patronat de contele de Launoit şi are o valoare de 15.000 de euro, la care se adaugă sprijin pentru organizarea unei serii de concerte.

Concursul este consacrat instrumentului muzical favorit al reginei Elisabeta şi urmăreşte descoperirea tinerelor talente. 24 de violonişti din întreaga lume au fost selectaţi pentru semi-finalele în care au interpretat compoziţii de Mozart, cu Orchestra Regală Wallonă de Cameră. Pentru proba finală, juriul a selectat partituri inedite, care să demonstreze talentul, dar şi stilul fiecărui participant.

Din juriul competiţiei, prezidat de Arie van Lysebeth, a făcut parte şi violonista Mihaela Martin, alături de Augustin Dumay, Vadim Repin şi Daniel Hope.
Mai multe articole despre:
vioară concurs