MENIU

Villepin şi Sarkozy se răfuiesc la tribunal, în procesul Clearstream

Foto: Realitatea TV

Tribunalul din Paris deschide astăzi procesul Clearstream, un dosar cu denunţuri calomnioase devenit afacere de stat. În boxa acuzaţilor se află fostul prim-ministru francez Dominique de Villepin, alături de alte patru persoane. În cealaltă tabără, una din cele 40 de părţi civile, inamicul său declarat, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

Acest dosar va aduce în faţa justiţie o paletă variată de personaje. De la politicieni de prim rang la foşti şefi ai serviciilor de informaţii. Scandalul s-a declanşat în 2004, în urma unei scrisori anonime în care mai mulţi politicieni, printre care şi actualul preşedinte francez, erau bănuiţi că ar deţine conturi secrete la societatea financiară Clearstream din Luxemburg.

Sarkozy a spus la acea vreme că este ţinta unei campanii de discreditare, regizată chiar de rivalul său politic, Dominique de Villepin. În 2007 fostul prim-ministru a fost inculpat sub acuzaţiile de complicitate la denunţ calomnios, abuz de încredere, complicitate la uz de fals şi riscă acum până la cinci ani de detenţie şi o amendă de 45.000 de euro.

Mai multe articole despre:
proces Franţa preşedinte Clearstream Villepin