Vikash Dhorasoo luptă contra homofobiei în fotbal
Fostul internaţional francez Vikash Dhorasoo militează pentru eliminarea homofobiei din fotbal. Şi cea mai bună metodă pe care a găsit-o a fost aceea de a sponsoriza un club de fotbal la care evoluează jucători homosexuali.
\"Există fotbalişti homosexuali şi asta nu este o boală\", susţine Dhorasoo, care este căsătorit şi are două fiice.
Paris Foot Gay, clubul sponsorizat de Dhorasoo este un club mixt, la care evoluează atât jucători heterosexuali, cât şi homosexuali. Echipa joacă în liga de amatori din Franţa şi este patronată de fostul fotbalist Vikash Dhorasoo, de la Paris Saint-Germain. \"B.yourself (n.r. - \"Fii tu însuţi\", în traducere). Asta scrie pe tricourile echipei Paris Foot Gay. Aici, criteriile de selecţie ţin de nivelul jucătorului, nicidecum de preferinţele sale sexuale. Este foarte greu să-ţi găseşti locul în lumea fotbalului atunci când eşti gay\", spune Dhorasoo, explicând şi că numele echipei - Paris Foot Gay - este totodată simbolic şi provocator tocmai pentru a atrage atenţia asupra mentalităţilor privind homosexualitatea.
Înfiinţat în urmă cu cinci ani, Paris Football Gay nu este un simplu club de fotbal, ci şi o asociaţie care luptă pentru a combate homofobia într-o lume în care a insinua că un adversar este homosexual reprezintă insulta supremă ce poate apărea pe buzele unora dintre suporteri şi chiar dintre conducători.
Pascal Brethes este preşedintele asociaţiei şi cofondatorul acesteia, alături de Brumo Laurent. \"Am ajuns la o vârstă la care am decis să-mi asum ceea ce sunt. Să ascunzi această viaţă este o suferinţă continuă. Am creat PFG pentru a combate homofobia\", spune Brethes.
PSG, aliatul numărul 1 în mişcarea pentru toleranţă
Clubul PFG a elaborat o cartă contra homofobiei în fotbal, iar clubul Paris Saint Germain a fost primul semnatar al acesteia, alături de Liga Profesionistă de Fotbal din Franţa, iar ulterior s-au alăturat acestei iniţiative şi Auxerre, Saint-Etienne, AS Monaco şi OGC Nice.
Cu toate acestea, PFG a reintrat recent în atenţia publicului larg, după ce o echipă de musulmani din liga în care evoluează, Creteil Babel, a refuzat să se prezinte la meci, invocând faptul că homosexualitatea contravine principiilor religioase ale jucătorilor şi conducătorilor. Acest refuz a iscat polemici în Franţa şi nu numai, iar în cele din urmă, după ce jucătorii de la Creteil Babel s-au disociat de poziţia conducerii, s-a ajuns la un \"armistiţiu\". Acesta prevedea ca o echipă formată din jucători de la Paris Foot Gay şi de la Creteil Babel să dispute un meci demonstrativ contra unei echipe de vedete. Însă, când securea războiului părea îngropată, preşedintele grupării musulmane, Zahir Belgharbi, a anunţat că aceasta s-a dizolvat, ca urmare a excluderii echipei din liga de amatori în care evolua, pe motiv de discriminare.
Homofobia retează aripi
Scopul celor de la PFG este acela de a atrage atenţia asupra faptului că homosexualii ar trebui să poată juca fotbal fără să se ascundă, de a-i încuraja pe sportivii atraşi de persoane de acelaşi sex să iasă la lumină şi, în final, de integrare a acestei minorităţi sexuale în lumea sportului.
Asta pentru a se evita tragedii precum cea a lui Justin Fashanu, de la Nottingham Forest, care după ce şi-a dezvăluit înclinaţiile sexuale a fost acuzat că ar fi abuzat de un minor şi a sfârşit prin a se sinucide.
Alt fotbalist care a recunoscut public că este homosexual a fost uruguayanul Wilson Oliver Elias, care deşi era un jucător cu potenţial uriaş a fost nevoit ca, după vârsta 20 de ani, când s-a aflat că este homosexual, să-şi continue cariera la echipe obscure din Venezuela, Guatemala şi El Salvador.
Un alt caz este cel al lui Olivier Rouyer, fost fotbalist francez devenit antrenor şi care în prezent este consultat la postul de televiziune Canal +. Recent, el a declarat pentru L\'Equipe că este homosexual şi că nu a mai ascuns acest lucru după 1981, când a ajuns, ca jucător, la Strasbourg. Deşi cariera sa de a continuat încă 9 ani, el spune că a plătit preţul homosexualităţii sale abia în 1994, când acesta ar fi fost motivul îndepărtării sale din funcţia de antrenor la Nancy.
Faptul că în fotbal există homosexuali este admis chiar şi de preşedintele FIFA, Joseph Blatter: \"Sunt homosexuali în fotbal, dar se ascund pentru că sunt convinşi că nu vor fi acceptaţi\". Chiar dacă şeful fotbalului mondial spune că sportul rege este deschis tuturor, nume mari din fotbal, ca Luciano Moggi sau Luiz Felipe Scolari, au afirmat la un moment dat că homosexualii nu au ce căuta în fotbal.
În toamna trecută fotbalul din Anglia, ţară în care căsătoriile între homosexuali sunt legale, a fost zguduit de declaraţia unui fost jucător din Premiership, care afirma că ştie 12 fotbalişti din prima ligă care sunt homosexuali dar nu o recunosc, ba, mai mult, întemeiază familii, de teama reacţiilor negative pe care le-ar putea atrage dezvăluirea identităţii lor sexuale.