MENIU

Viitorul evoluţiei umane: ingineria genetică şi colonizarea altor planete vor tria cele mai bune exemplare

Evoluţia rasei umane a avut mereu parte de scenarii SF

Despre trecutul evoluţiei umane aflăm din ce în ce mai multe lucruri, pe măsură ce tot mai multe fosile ies la iveală, iar cunoştinţele genetice devin tot mai avansate. Evoluţia în viitor rămâne însă în continuare un teren fertil speculaţiilor.

Omul evoluează inclusiv în epoca modernă. Iar despre cum va arăta specia umană în viitor s-au făcut pronosticuri numeroase. Pariurile SF au însă nevoie de multă muncă pentru a deveni realitate în viitor. Clişeele vehiculate în operele de ficţiune sunt demolate rând pe rând de un articol din Live Science.

În viitor, oamenii vor avea capete mai mari pentru a face loc creierelor avansate care vor ocupa un volum tot mai mare, spune o teorie evoluţionistă. “E complet lipsit de orice logică. La naştere există deja complicaţii legate de capul mare al bebeluşilor. Evoluţia nu va merge împotriva mamelor care ar putea muri la naştere în cazul unui astfel de scenariu”, spune paleontologul Peter Ward, de la Universitatea din Washington.

Rasa umană, susţine o altă teorie, se va împărţi în două pe viitor: unii reprezentanţi mici şi reduşi mintal, de dimensiunea unor spiriduşi, în timp ce restul norocoşilor vor fi înalţi, slabi, sănătoşi, atractivi şi inteligenţi, râzgâiaţi de tehnologia care va face totul în locul lor, ei devenind simple animale de companie. “De ce s-ar întâmpla o asemenea prostie?”, se întreabă Ward. “Am devenit cumva mai stupizi după apariţia Google? Inteligenţa este codată în prea multe gene pentru a o pierde pur şi simplu”.

Ward este, în schimb, de părere că cel mai plauzibil scenariu este cel în care oamenii ar putea suferi o convergenţă în asemănare, pe măsură ce populaţiile se amestecă între ele: “Vom avea probabil cu toţii păr ciocolatiu şi statură medie, urmând să eliminăm toate extremele”.

Ingineria genetică este o armă care ar putea oferi câteva surprise evoluţiei umane, avertizează Ward. Cu ajutorul viruşilor şi a altor tehnici, ne putem modifica teoretic genomul, iar oamenii de ştiinţă ar putea descoperi genele care ne potenţează inteligenţa, sănătatea, aptitudinile atletice. Acest lucru ar putea duce, într-adevăr, la o segregare a rasei umane, în funcţie de accesul la aceste tehnologii.

O ultimă barieră care ar putea deschide o falie între tipologiile de oameni din viitor este colonizarea altor planete. “Aceste populaţii care vor părăsi Terra ar putea evolua în medii diferite”. Ingineria genetică ar putea conduce la reducerea dimensiunilor corporale umane pentru a facilita călătoriile interplanetare.

Mai multe articole despre:
viitor evoluţie