MENIU

Videanu: Copiii ar putea fi vaccinaţi contra gripei noi cu vaccinul Cantacuzino, care nu este încă testat

Foto: bloombiz.ro

Ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, a declarat, joi, că dacă autorităţile nu se înţeleg cu GlaxoSmithKline pentru dozele de vaccin pandemic necesare imunizării copiilor, atunci se va baza pe producţia internă, chiar dacă aceasta va veni cu întârziere.

"GSK, înţeleg, este singurul producător. Dacă nu ne înţelegem cu ei, rămânem pe producţia internă", a spus Videanu.

Întrebat când va fi disponibil vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, acesta a răspuns: "cât mai curând posibil". "Vreau să vă spun că a fost o decizie a comandamentului pentru situaţii de criză, de la nivelul Ministerului Sănătăţii, de a face demersuri pentru a achiziţiona acest vaccin. Din păcate, în urma negocierilor pe care le-am avut cu GlaxoSmithKline, aceştia nu-şi asumă responsabilitatea pentru vaccin. Iar autorităţile române nu-şi pot asuma riscul pentru un vaccin produs de altcineva. În aceste condiţii, dacă nu se găseşte o soluţie pentru ceea ce înseamnă asumarea tuturor responsabilităţilor de către producător, vom merge pe vaccinul pe care îl producem foarte bine la Institutul Cantacuzino. E adevărat, cu amânarea de rigoare", a afirmat Videanu.

Ministrul interimar al Sănătăţii a mai precizat că vaccinul este gata, inclusiv producţia, dar nu a fost încă testat. "Ceea ce nu s-a realizat până în momentul de faţă sunt testele. Testele, şi pe adulţi şi pe copii, se fac pe voluntari. Ori, nu e uşor să-i găseşti. Iar compania cu care lucrăm în momentul de faţă ne-a asigurat că suntem în grafic cu testele de care au nevoie", a subliniat Adriean Videanu.

Guvernul a decis, la începutul lunii noiembrie, să fie achiziţionate din străinătate 500.000 de doze de vaccin pentru imunizarea copiilor, care vor costa 2.250.000 de euro. Vaccinarea copiilor urma să înceapă simultan cu cea a persoanelor adulte, din 26 noiembrie, în acest ultim caz cu doze din producţia internă. Importul dozelor era justificat de faptul că vaccinul produs în România nu a fost testat pe copii.

Autorităţile au anunţat că vor cumpăra cele 500.000 de doze de vaccin de la producătorul GlaxoSmithKline.