MENIU

Victor Piţurcă: "Sper ca meciul cu Croaţia să fie un test util pentru noi şi să câştigăm"

Foto: www.reportervirtual.ro

Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat, luni, că partida amicală cu Croaţia de miercuri va fi una utilă pentru tricolori înaintea jocurilor cu Serbia şi Austria din preliminariile CM 2010, în care au şansa să demonstreze că pot evolua cu brio la un asemenea nivel.

"Meciul cu Croaţia este unul care nu are nevoie de vreo prezentare, sper să fie un test util pentru noi, aş dori o prestaţie şi un rezultat bun, care să ne dea şi moral pentru meciul cu Serbia. Cei care sunt la echipa naţională trebuie să demonstreze că pot juca la acest nivel şi de aşa manieră încât să câştige. Din păcate, jucătorii care sunt acum la naţională nu sunt acum la un nivel optim din punct de vedere fizic, probabil acelaşi lucru îl vom păţi şi cu Serbia, asta e situaţia", a spus Piţurcă în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că e posibil ca în dimineaţa partidei să mai conducă un antrenament.

Piţurcă este de părere că naţionala are în acest moment a patra şansă de calificare la Campionatul Mondial şi va renunţa la funcţie dacă va rata obiectivul. "Nu cred că moralul jucătorilor va fi afectat pentru că am spus că România are şansa a patra în grupă, ba din contră. Când ratezi o calificare e foarte greu să revii apoi în circuit, mă deranjează discuţiile despre eventualii înlocuitori ai mei şi, dacă nu ne vom califica, voi renunţa. Toată lumea vrea rezultate, dacă nu ne calificăm cine credeţi că mai avea răbdare cu proiecte? Oricum, dacă şansele noastre de calificare se vor diminua, pot apărea jucători noi la echipa naţională", a precizat selecţionerul.

Tehnicianul a dezvăluit şi motivele pentru care a renunţat să îi mai convoace pentru acest meci pe Marius Niculae şi Radu Ştefan. "Pe Marius Niculae nu l-am chemat fiindcă a jucat puţine meciuri, dar şi din cauza acelei atitudini nesportive pe care a avut-o faţă de Steaua, când a înjurat clubul. A contat şi asta pentru că un jucător de naţională trebuie să aibă o atitudine corectă faţă de mass-media şi de celelalte cluburi. Cât despre Radu Ştefan, el a fost a treia opţiune pentru mine şi nu prestaţia sa din meciul cu Milan m-a făcut să nu îl convoc la meciul cu Croaţia. Bătălia s-a dat între el şi Neşu, Radu Ştefan a avut o prestaţie slabă cu Lituania şi o atitudine neadecvată înaintea meciului cu Feroe pe care mie mi-au spus-o colaboratorii mei după meci", a explicat acesta.

Victor Piţurcă a mai explicat şi situaţia în care se află Tiberiu Ghioane de la Dinamo Kiev şi Daniel Niculae de la Auxerre: "Ghioane încă se află în vederile mele, iar cu Niculae nu am mai vorbit de când i-am trimis acel sms. El este un jucător de moral, când va marca un gol, îşi va reveni".

Despre selecţionarea lui Bourceanu de la Oţelul şi Iulian Tameş de la FC Argeş, selecţionerul a afirmat: "Îl urmăresc de multă vreme pe acest jucător, are calităţi fizice excepţionale, din punct de vedere tehnic dă cursivitate jocului şi se pretează combinaţiilor. Vom vedea cum va juca acum cu Croaţia pentru că una e să joci în Liga I şi alta în faţa unei adversare puternice, iar Tameş este o soluţie de moment, deşi mai poate evolua doi, trei ani. Are şi el o vârstă. Totuşi, România are nevoie de jucători de genul lui Tameş şi trebuie să demontreze că poate juca la acest nivel".

Antrenorul naţionalei a mai dezvăluit că intenţionează să trimită în judecată Direcţia Naţională Anticorupţie după ce a fost acuzat în cazul Valiza. "Stenogramele sunt poveşti de adormit copiii, nu fac altceva decât să distragă atenţia faţă de ceea ce se întâmplă rău în România. Chiar mă distrează când le mai citesc. Dacă voi putea, o să înteprind o acţiune de judecată în afara graniţelor ţării. Am vorbit cu avocatul să cheme nişte experţi din afara ţării să vedem ce se poate face. Nu văd niciun impediment în premierea echipelor, dar mai trebuie şi oficializată de FRF", a precizat acesta.

Victor Piţurcă s-a declarat şocat şi de moartea handbalistului Marian Cozma, transmiţându-le elevilor săi să aibă grijă atunci când merg în cluburi. "Moartea lui Cozma este o tragedie. Le dau şi eu sfaturi jucătorilor de la naţională să aibă grijă când merg în discoteci, să nu se expună inutil", a conchis acesta.

Partida amicală România-Croaţia se va disputa miercuri, 11 februarie, de la ora 20:45, pe stadionul Steaua.