MENIU

Veşti bune despre recesiune: Problemele economice au efecte pozitive asupra stării de sănătate

Foto: thebiggive.org.uk

Avem în sfârșit și vești bune despre criza economică. Potrivit unui studiu, problemele economice sunt benefice pentru sănătate. Mai exact, o scădere cu 5% a produsului intern brut crește speranța de viață cu 1,9 ani.

Deși pare greu de crezut, o analiză asupra Marii Depresii arată că mortalitatea a scăzut, iar speranța de viață a crescut în acea perioadă.

Cercetătorii estimează, că în jurul acelei perioade, un an în care se înregistra o scădere cu 5% a produsului intern brut era asociat cu un câștig de 1,9 ani la speranța de viață. În același timp, o creștere a produsului intern brut avea drept efect o scădere a speranței de viață de una sau două luni.

Aceste efecte nu sunt valabile însă doar pentru anii Marii Depresii, susține José A. Tapia Granados, de la Institutul de Studii Sociale din cadrul Universității Ann Arbor din Michigan.

Studii mai vechi au arătat rezultate similare, sau cel puțin o scădere a mortalității, pentru anii 1980 și 1990, când SUA s-au confruntat, de asemenea, cu probleme economice.

În timpul Marii Depresii, speranța de viață a crescut de la 57,1 ani în 1929 la 63,3 ani în 1933. Deși nu este încă foarte clar care este cauza exactă pentru înregistrarea unui număr mai mic de decese, este totuși cunoscut faptul că oamenii fumează mai puțin și consumă cantități mai mici de alcool, pe timp de criză. În același timp, oamenii renunță la ieșirile la masă în oraș sau la mașina proprie, susține dr. Tapia, ceea ce duce şi la o reducere a numărului de accidente.

O altă teorie este că, în perioadele în care se confruntă cu grave probleme economice, oamenii se sprijină unul pe altul mult mai mult.

''Un astfel de comportament crește nivelul coeziunii sociale şi al ajutorului social, iar acest fapt ar putea avea un efect protectiv asupra sănătăţii'', mai spune dr. Tapia.