MENIU

Veniturile obţinute de agenţiile guvernamentale vor fi vărsate la bugetul de stat

Foto: cipriandragos.blogspot.com

Veniturile pe care le obţin din activitatea proprie agenţii guvernamentale precum Oficiul de Cadastru sau Inspectoratul de Stat în Construcţii vor fi vărsate integral la bugetul de stat, suma totală care urmează să fie încasată fiind estimată la 100 de milioane de euro, a anunţat premierul Emil Boc.

Premierul a anunţat miercuri, la finalul şedinţei Executivului, că din cele 226 de agenţii, administraţii, autorităţi, centre, companii, inspectorate, inspecţii, oficii, laboratoare, regii şi institute care funcţionează în subordinea Guvernului vor rămâne 107. Dintre cele 107 instituţii, 33 sunt "obligatorii", fie datorită raporturilor cu CE, fie pentru că sunt indispensabile funcţionării statului. Alte 60 de societăţi comerciale subordonate ministerelor Economiei şi Transporturilor se află în evaluare sau lichidare.

Boc a declarat că, în urma restructurării agenţiilor guvernamentale, vor fi desfiinţate 9.200 de posturi, ceea ce va duce la o economie de aproximativ 50 de milioane de euro. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat că desfiinţarea celor 9.200 de posturi presupune atât disponibilizări, cât şi desfiinţarea unor posturi vacante care sunt bugetate. 

Şeful Executivului a spus că, până săptămâna viitoare, ministerele trebuie să pregătească actelele normative (fie Hotărâri de Guvern, fie proiecte de lege) privind restructurarea agenţiilor guvernamentale.