MENIU

Vaticanul îşi înlocuieşte "ministrul" pentru imigranţi, după criticarea patrulelor civile italiene

foto: Vatican-bank.com

Papa Benedict al XVI-lea a acceptat sâmbătă demisia "ministrului" său pentru imigranţi, cardinalul italian Renato Martino, în vârstă de 76 de ani, după ce un subordonat al acestuia a criticat dur patrulele cetăţeneşti italiene, forţând Vaticanul să se demarce de această poziţie.

Cardinalul Martino va fi înlocuit de un alt italian, arhiepiscopul de 71 de ani Antonio Maria Veglio, a anunţat Vaticanul într-un comunicat. Cardinalul Martino, care era din 2006 preşedintele Consiliului pontifical pentru migranţi şi al Consiliului pontifical pentru justiţie şi pace, va rămâne totuşi la conducerea celei din urmă instituţii. Martino va renunţa curând şi la această funcţie, cel mai probabil după publicarea enciclicei pe teme sociale la care lucrează papa, potrivit unor surse ecleziastice.

La rândul său, Veglio are o experienţă bogată ca nunţiu apostolic (ambasador), ocupând această funcţie în Africa, Orientul Mijlociu şi insulele din oceanul Pacific. El este din 2001 secretarul congregaţiei pentru bisericile orientale, serviciul care are în subordine bisericile catolice din ţările ortodoxe.

Schimbarea intervine după ce Consiliul pontifical pentru migranţi a criticat vehement la 20 februarie, prin vocea secretarului Agostino Marchetto, adoptarea de către Guvernul italian a unui decret care legitima patrulele cetăţeneşti nocturne în marile oraşe, pentru a combate infracţionalitatea. Această măsură "reprezintă o abdicare de la statul de drept", a declarat la acel moment Marchetto.

Vaticanul s-a demarcat a doua zi de aceste declaraţii, subliniind că nu aceasta este poziţia sa oficială. "Sfântul Scaun respectă autorităţile civile care, în baza autonomiei lor legitime, au dreptul şi datoria de a acţiona pentru binele comun", a subliniat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, într-un comunicat. 

În urma valului de violuri cu care se confruntă Italia în ultimele săptămâni, unele dintre ele comise de cetăţeni români, Guvernul italian a aprobat un decret de lege pentru combaterea acestui fenomen, care prevede, printre altele, înfiinţarea patrulelor de civili neînarmaţi. 

Mai multe articole despre:
imigranţi Vatican papa Benedict patrule