MENIU

Vasilescu: România are nevoie de cinci miliarde de euro până la sfârşitul anului

Foto: romanialibera.ro
Suma necesară statului pentru a-şi achita obligaţiile s-a majorat din cauza amânării tranşelor de la FMI şi Comisia Europeană

România are nevoie de cinci miliarde de euro până la sfârşitul anului, şi nu de 3,5 aşa cum se spunea până acum. Declaraţia a fost făcută de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Realitatea TV

Suma necesară statului pentru a-şi achita obligaţiile s-a majorat din cauza amânării tranşelor de la FMI şi Comisia Europeană.

"Este o mare problemă deoarece cred că deja suma necesară, în total, s-a ridicat la 5 miliarde euro", a spus Vasilescu.

Adrian Vasilescu a adăugat că autorităţile române nu vor apela la emisiunea de monedă pentru a suplini necesarul de bani.

"Din 1997, România nu a făcut nicio emisiune monetară fără acoperire în valută, reintrări de valută în ţară. Cine visează la afluxuri mari de bani dinspre BNR fără această acoperire visează degeaba", a comentat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României.

Analistul economic Daniel Dăianu spune că această criză politică va avea repercusiuni asupra buzunarelor românilor. El a adăugat că "băncile au prins statul la strâmtoare". În mod normal, statul ar fi trebuit să beneficieze de o primă de risc, dar, în condiţiile actuale nu va putea negocia, susţine Dăianu.

Până acum, preşedintele şi Guvernul României anunţau că necesarul de bani pentru noiembrie şi decembrie este de 3,5 miliarde de euro. 

Lucian Croitoru, fostul premier desemnat, declarase de altfel, miercuri în plenul Parlamentului, că instabilitatea politică duce la majorarea nevoilor de finanţare ale României de la 3,5 miliarde euro la 5 miliarde euro până la sfârşitul anului
Mai multe articole despre:
BNR Adrian Vasilescu Daniel Dăianu tranşă FMI