MENIU

Vasile Marica, preşedinte Sed Lex: Vom desfăşura proteste pentru menţinerea drepturilor salariale

Foto: RTV

Vasile Marica, preşedintele sindicatului funcţionarilor publici Sed Lex, a declarat că sindicatul va desfăşura proteste pentru creşteri salariale după data de 15 aprilie. În plus, Marica a afirmat că sindicatul nu acceptă eliminarea sporurilor pentru ore suplimentare, urmând ca, în funcţie de discuţiile purtate cu Guvernul, să declanşeze sau nu alte proteste.

Vasile Marica a anunţat că în scurt timp vor fi disponibile şi listele cu protestatarii, precum şi detalii despre ce fel de proteste vor avea loc: pichetări, mitinguri, greve de avertisment sau grevă generală.  

Marica a mai spus că sindicatul îşi menţine revendicarea păstrării locurilor de muncă, precum şi păstrarea unora dintre sporuri.

"În cadrul Consiliului Naţional am luat în discuţie creşterile salariale, diminuarea sporurilor, politizarea şi păstrarea locurilor de muncă. În situaţia păstrării locurilor de muncă, ne menţinem această revendicare. Nu putem să renunţăm la locurile de muncă ale unora în defavoarea altora", a spus Vasile Marica. Acesta a precizat că, în prezent, sunt angajaţi mai mulţi consilieri, provenind din mediul politic, la diferite cabinete ale demnitarilor, în condiţiile în care funcţionarii publici nu sunt folosiţi în mod eficient pentru a-i deservi pe demnitari.

"Legat de salarizare, este pentru ultima dată când alianţa mai acceptă compromisurile pe care le-au făcut preşedinţii de confederaţie. Mă refer la faptul că trebuia să avem o creştere de 3% începând cu 1 aprilie, iar termenul s-a lărgit pentru data de 15 aprilie", a spus Marica, subliniind că liderii de confederaţie vor trebui neapărat, de acum, să se consulte cu federaţiile membre.

Sed Lex nu este de acord nici cu eliminarea sporurilor. "În situaţia în care se va umbla la sporurile consacrate, de 10 sau 5% pentru cei care lucrează mai mult şi peste program, vom desfăşura acţiuni de protest la nivel naţional pentru a ne susţine aceste drepturi", a spus Marica.

"Orele suplimentare sunt necontrolabile. De cele mai multe ori, oamenii noştri sunt ameninţaţi să stea peste program fără să le fie plătite orele suplimentare. De aceea, vom încerca să negociem cu Guvernul un fel de caiet pentru cei care fac ore suplimentare", a declarat preşedintele Sed Lex, menţionând că o decizie clară legată de eventuale proteste pe această temă vor fi stabilite după o întâlnire cu Guvernul.

Totodată, liderul Sed LEX a solicitat politicului să definească foarte clar până unde se duce cu politizarea instituţiilor. "La ora actuală se strâng bani în teritoriu pentru anumite funcţii de conducere din sistemul administraţiei publice, ceea ce duce la părerea că se crează corupţie", a mai spus Marica.   

Funcţionarii publici sunt nemulţumiţi că Guvernul nu le-a mai dat majorările salariale promise. Aceştia se aşteptau ca salariile de până la şapte milioane să fie majorate cu 50%. Guvernul a anunţat în schimb îngheţarea salariilor, dar şi eliminarea unor sporuri.

 

Mai multe articole despre:
funcţionari grevă salarii SED LEX majorări