Valery Giscard d'Estaing recunoaşte că relaţia amoroasă cu Lady Diana a fost doar o ficţiune
Descriind idila dintre un preşedinte francez şi o frumoasă, dar nefericită prinţesă britanică amintind teribil de Lady Diana, Valéry Giscard d'Estaing "îşi transformă dorinţele în realitate", tranşează presa britanică, iar d'Estaing admite, într-un interviu, că a inventat faptele, nu şi decorul.
În paginile scrise liric, Valéry Giscard d'Estaing aduce în scenă relaţia amoroasă dintre "preşedintele" Jacques-Henri de Lambertye şi o prinţesă britanică, înşelată de soţ. "Este un roman în care prinţesa Diana este personajul principal. "Am încercat să o redau aşa cum era când am cunoscut-o", spune fostul preşedinte.
Întrebat despre relaţiile personale cu Diana, el admite, simplu, că "a cunoscut-o puţin" dar totuşi "într-un climat bazat pe încredere". Ideea romanului însă, îi revine chiar prinţesei, care în 1994, îi povestea despre istoriile de amor dintre conducătorii de state, impulsionându-l să scrie despre asta. "De ce nu scrieţi o carte despre acest subiect?", l-ar fin întrebat Lady Diana pe preşedintele de atunci al Franţei. Mai mult, în vara lui 1997, povesteşte Giscard d'Estaing , prinţesa i-ar fi cerut veşti despre carte. "Şase săptămâni mai târziu, a murit în condiţii tragice. AM considerat că i-am făcut o promisiune d ecare trebuie să mă achit", povesteşte acum fostul preşedinte.
Conform revistei britanice Good Housekeeping, primul buchet de flori care a ajuns la spitalul parizian unde fusese adusă lady Di după accident a fost trimis de Valéry Giscard d'Estaing şi soţia lui, Anne-Aymone.
Fostul preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing îşi povesteşte istoria de iubire, într-un volum prevăzut să apară în această toamnă, care pune în scenă legătura amoroasă dintre un preşedinte al Republicii de la mijlocul anilor 80 şi o prinţesă britanică frumoasă, celebră şi nefericită în mariaj. În romanul lui Giscard, intitulat simplu "Prinţesa şi Preşedintele", şeful de stat poartă numele Jacques-Henri Lambertye, iar femeia gândurilor sale se numeşte Patricia, prinţesă de Cardiff, "oraş situat în ţara Galilor", se descrie în romanul din care Le Figaro a publicat câteva extrase.
Cartea se deschide cu un epigraf intrigant: "Promisiune ţinută", care ne duce cu gândul la ideea că Valéry Giscard d'Estaing se achită de o datorie, dincolo de timp. Romanul se încheie cu o frază la fel de misterioasă: "