MENIU

Valentin Ionescu: Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit şi amortizarea accelerată

Foto: standard.money.ro

La cererea confederaţiilor patronale, Guvernul României a reintrodus în legislaţie scutirea de plată a impozitului pe profitul reinvestit. Eu cred că pentru stimularea investiţiilor şi revigorarea economiei ar fi fost mai bine să se utilizeze amortizarea accelerată, pentru care nu era necesar decât să se deblocheze din Legea nr. 15/1994 o procedură birocratică ce priveşte avizul prealabil al Ministerului Finanţelor pentru utilizarea acestui sistem.

Conform capitolului VI din proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordului-cadru cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, scutirea de impozit pe profitul reinvestit operează pentru "producţie" sau achiziţia "echipamentelor tehnologice" (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru).

Sfera de aplicare a scutirii de impozit este limitată. Pe cale de consecinţă, se încalcă un principiu de drept, întrucât se introduce o discriminare între societăţi comerciale după profilul activităţii lor (producţie şi restul lumii).

În plan economic se pierd bani de două ori, atât prin excluderea unor categorii de societăţi comerciale care nu fac producţie, dar care ar putea să facă investiţii, cât şi prin micşorarea sferei bunurilor ce pot fi achiziţionate în baza facilităţii fiscale create.

Extinderea aplicării acestei facilităţi fiscale la nivelul tuturor contribuabililor şi lărgirea categoriilor de bunuri ce pot fi achiziţionate ar fi condus la creşterea veniturilor fiscale din TVA şi, corelativ, la stimularea consumului industrial, din care ar fi câştigat venit şi furnizorii de echipamente de orice tip, şi statul.

Citeşte mai mult în Business Standard

Mai multe articole despre:
profit reinvestit standard.money.ro