Vaccinul experimental contra gripei porcine nu are efecte secundare alarmante, susţin specialiştii
Singurele probleme indicate au fost o roşeaţă produsă la locul injectării sau o umflătură a braţului la voluntarii care au participat la primul dintre cele cinci teste clinice prevăzute.
Voluntari adulţi care au participat la primul dintre cele cinci teste clinice prevăzute au fost vaccinaţi înceând cu 7 august şi singurele probleme indicate au fost o roşeaţă produsă la locul injectării sau o umflătură a braţului, a precizat directorul Institutului naţional de alergie şi boli infecţioase, Dr Anthony Fauci, în cadrul unei conferinţe de presă telefonice.
Rezultatele încurajatoare au permis începerea testării clinice pe copii de la şase luni a 17 ani, pe 19 şi 20 august. Testele pe 120 de femei însărcinate vor fi demarate în luna septembrie, a adăugat Fauci.
În total, 4500 de persoane vor participa la testarea clinică a vaccinului contra gripei porcine, testându-se o doză de 15 micrograme sau două doze totlizând 30 de micrograme. Dr Fauci a explicat că trebuie să aşteptăm analiza rezultatelor acestor teste începând cu mijlocul lunii septembrie, pentru a determina care este doza de vaccin care trebuie injectată pentru a obţine protecţia optimă.
Statele Unite vor să obţină de la 45 la 52 de milionae de doze până la mjlocul lui octombrie şi 195 de mii de doze până la finele anului, a anunţat într-o teleconferinţă Dr Jay Buttler, director al celulei de vaccinare contra virusului H1N1 din cadrul Centrelor federale de control şi prevenire a bolilor (CDC). Conform acestuia, ultimele estimări indică mai mult de un milion de cazuri de infectare cu gripă porcină, care au dus la 7.963 spitalizări şi 522 de decese în SUA.
Până în prezent, în decurs de cinci luni, 1.799 de persoane din întreaga lume au căzut victime pandemiei, potrivit ultimelor date ale OMS, care a înregistrat peste 182.000 de cazuri de îmbolnăvire într-un total de 170 de ţări.
Noul virus a fost semnalat, pentru prima dată, la sfârşitul lunii martie, în Mexic, iar OMS a decretat pandemie pe 11 iunie. Boala s-a extins "cu o viteză fără precedent", potrivit organizaţiei, care a subliniat că "în cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste şase luni ca virusurile gripale să se propage aşa cum a făcut virusul A/H1N1 în mai puţin de şase săptămâni.