MENIU

Vaccinul antigripal nu a ajuns încă la pacienţi din cauza unor probleme administrative

Foto: http://media.monitorulbt.ro/poze-gdo/81387maxim.jpg

Mult aşteptatul vaccin antigripal nu a ajuns încă la pacienţi. Asta pentru că, până acum, licitaţia pentru achiziţionarea dozelor a fost blocată la nivel naţional. Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică au primit doar o parte din banii promişi şi nu pot acoperi nevoile tuturor pacienţilor.

La Sibiu, medicii de familie aşteptau să înceapă campania de vaccinare. "Sigur că este o problemă pentru noi şi pentru pacienţi. De fapt, nu este prima dată când o întârziere ne va crea probleme. Pacienţii care într-adevăr au nevoie vor trebui să fie sfătuiţi să-şi achiziţioneze aceste vaccinuri", a declarat doctorul Loredana Piloff, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Sibiu.

Oamenii nu sunt surprinşi de ceea ce se întâmplă. "Păi, dar câte nu s-au blocat acum, şi în agricultură şi peste tot. S-a blocat numai vaccinul antigripal? S-a blocat totul", a afirmat un pacient.

"La ora actuală se fac licitaţiile pentru cantitatea pe care ne-a transmis-o Ministerul Sănătăţii. În curând vor fi achiziţionate dozele şi administrate conform programului de vaccinare", a spus Ioan Maniţiu, directorul DSP Sibiu.

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a cerut pentru acest sezon 80.000 de doze de vaccin, dar banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii ajung pentru cel mult jumătate din cantitate.

Nici pentru oamenii din Suceava nu vor exista suficiente vaccinuri. Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Suceava bani doar pentru a cincea parte din necesar.

Pentru vaccinarea antigripală, Ministerul a ales din categoriile de risc, care primeau de regulă acest vaccin, doar persoanele de peste 65 de ani. Pentru moment, copiii din centrele de plasament, persoanele cu HIV şi bolnavii cronic au fost excluşi din acest program gratuit.

Mai multe articole despre:
Sibiu pacienţi medici de familie vaccin antigripal