V. Ponta: Raportul de ţară pe justiţie nu spune nimic concret şi este un instrument birocratic în bătălia politică
Liderii social-democraţi sunt nemulţumiţi de modul în care a fost elaborat raportul pe justiţie. "Un raport care nu spune nimic concret, un instrument birocratic în bătălia politică". Aşa caracterizează vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, raportul de monitorizare al Comisiei Europene pe problemele justiţiei.
"Raportul de ţară, în forma în care l-am văzut, are foarte puţină relevanţă pentru ceea ce se întâmplă, astăzi, în justiţia din România", a spus Victor Ponta.
Potrivit raportului, progrese s-au înregistrat, arată social-democratul. Cu toate acestea, însă, "România trebuie să rămână în continuare monitorizată. Nu se spune pe ce termen, nici de ce trebuie să fie monitorizată. Din păcate, ne aflăm în situaţia în care, acum 4 ani, starea justiţiei în România, destul de dificilă şi în acest moment, a încăput pe mâna unui ministru, Monica Macovei, şi a unor medici din străinătate care au prescris un tratament care, după 4 ani, s-a dovedit falimentar", a acuzat Ponta.
"DNA-ul are o activitate foarte bună, deşi nimeni din România sau chiar de la Bruxelles nu ştie să ne spună care sunt rezultatele", a mai spus pesedistul, adăugând că "rămânem cu un raport de ţară în care nu se trece absolut nimic despre cel mai mare scandal în care este implicat un fost membru al Guvernului".
"În momentul actual, DNA-ul tace şi nu ne spune absolut nimic ce s-a întâmplat acolo, din punct de vedere juridic", a avertizat Ponta.
Nici recenta adoptare a codurilor Penal şi Civil nu a fost trecută cu vederea de criticile social-democratului.
"Rămânem cu un raport care ne laudă că am adoptat Codul Civil şi Codul Penal, dar eu, care am lucrat la Codul Penal, citind ce se scrie acolo, constat că nimeni nu a citit, de la Bruxelles, Codul Penal. Puteam să scriem orice în el", a spus, ironic, Victor Ponta.
"Rămânem cu un raport de ţară care nu menţionează un cuvânt despre problemele reale de ţară ale justiţiei româneşti", a completat pesedistul.
În şedinţa Coaliţiei de luni, social-democraţii au cerut, în prezenţa ministrului Justiţiei, ca Ministerul Fianţelor să găsescă "soluţia financiară rapidă pentru asigurarea cheltuielilor administrative ale justiţiei". "Este cu totul anormal să avem registraturi care să nu poată face copii după documente pentru că nu au hârtie", a explicat Ponta.
A doua solicitare a social-democraţior a fost aceea de "a opri un discurs cu totul şi cu totul greşit prin care o parte a societăţii este învrăjbită împotriva magistraţilor".
"Nu va exista justiţie în România atâta timp cât nu vom avea magistraţi bine pregătiţi, bine plătiţi şi responsabili. Sporurile despre care s-a vorbit au fost recunoscute de Guvernul României, prin sentinţe judecătoreşti. În perioadă de criză, suntem solidari cu eşalonarea acestor datorii ale statului către magistraţi, dar, în niciun caz, nişte drepturi dobândite legal şi corect, nu pot fi ignorate pentru că aşa dă bine într-o dezbatere politică", a atras atenţia Victor Ponta.
Al treilea lucru solicitat de Coaliţie ministrului Justiţiei a fost continuarea unui dialog instituţional cu cei care răspund de justiţia din România: CSM, ÎCCJ, Parchetul general şi strcturile magistraţilor.
"Ideea de război între puterea executivă şi cea judecătorească este total greşită, n-o vom susţine niciodată şi vom crede că, dacă se discută între cele două puteri, se vor găsi soluţii", a încheiat Ponta.