MENIU

V. Ponta: Am rămas nu numai cu buzunarele goale, ci şi cu foarte multe datorii de pe urma vechii guvernări

V. Ponta: Nimeni din Guvern nu a negat că este o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi financiar
Foto: gandul.info

"Criza, aşa cum ne-a fost explicată astăzi de ministrul Pogea, a apărut în ultimul trimestru al anului 2008, atunci când cheltuielile au continuat aşa cum au fost prevăzute în bugetul de stat, dar încasările nu au mai venit în acelaşi fel", a spus Victor Ponta la Realitatea TV, în emisiunea "Realitatea te priveşte".

Potrivit ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, la 1 ianuarie 2009, actualul guvern a moştenit facturi în valoare de 7,2 miliarde de RON din guvernarea precedentă, facturi pe care trebuie să le plătească.

În replică, fostul ministru de Finanţe Varujan Vosganian a spus că acea sumă vehiculată, de 7,2 miliarde de lei, nu se regăseşte în exerciţiul bugetar publicat pe site-ul Ministerului Fianţelor şi că jumătate de miliard de euro din deficit este răspundere integrală a guvernării PSD.

"Cheltuielile Guvernului nu au nevoie de finanţare internaţională", a ţinut să precizeze Victor Ponta. "Necesitatea unei finanţări internaţionale este pentru datoriile vechi care vin din urmă şi care sunt pe termen scurt şi trebuie să fie plătite anul acesta, dar şi pentru păstrarea cursului măcar la limita de acum", a completat ministrul. Potrivit acestuia, actualul ministru al Finanţelor este cel care a convins Guvernul că România are nevoie de un sprijin internaţional cerut de la Comisia Europeană.

"Nimeni din Guvern nu a negat că este o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi financiar. Nu există o singură soluţie la criză. Avem mai multe soluţii care sunt coordonate. Am luat câteva măsuri sociale, de la pensia minimă, la medicamente compensate. În acelaşi timp, se iau măsuri economice", a asigurat Ponta.

Ministrul Ponta a spus că, de pe urma vechii guvernări, "am rămas nu numai cu buzunarele goale, ci şi cu foarte multe datorii pe care încercăm să le plătim", singurul pas care a fost făcut fiind această solicitare de împrumut către Comisia Europeană.

Datoriile la care fondul monetar trebuie să ţină spatele nu sunt datoriile statului. "Am lăsat statul român cu o datorie externă de 8 miliarde de euro, de departe cea mai mică din UE. E vorba de datoriile private, adică 42 de miliarde de euro, din care 24 de miliarde scadente în 2009, din care 11 miliarde ale băncilor şi 13 miliarde ale companiilor private", a explicat Varujan Vosganian.

În ceea ce priveşte măsurile pe care intenţionează să le ia guvernul Boc, ministrul Ponta a asigurat că luni, la ora 16:00, în faţa Camerei Deputaţilor, primul ministru şi miniştrii pe domeniile economice se vor întruni tocmai pentru a nuanţa principalele măsuri.
Mai multe articole despre:
Victor Ponta FMI