Unul dintre descoperitorii virusului HIV, în proces pentru patentul unui posibil tratament al SIDA
Omul de ştiinţă francez Luc Montagnier, ce a participat la cercetările care au dus la descoperirea virusului HIV, laureat al premiului Nobel pentru acest demers, este în proces cu un colaborator al său pentru drepturile de autor la o posibilă metodă de tratare a SIDA, anunţă The Telegraph.
Bruno Robert, în vârstă de 47 de ani, şi-a început colaborarea cu Montagnier în cercetări asupra undelor electromagnetice, în mai 2005. În luna noiembrie a aceluiaşi an, Bruno Robert a patentat descoperirea faptului că "elementele biochimice au activitate biologică în prezenţa undelor electromagnetice de joasă frecvenţă". O lună mai târziu, oficiul francez responsabil pentru patente, INPI, a primit o solicitare pentru aceeaşi descoperire din partea profesorului Montagnier.
Cei doi au ajuns în faţa instanţei, care va da un verdict pe 20 mai. Avocatul lui Bruno Robert spune că Montagnier recunoaşte că descoperirea nu este a sa în momentul în care, în 2005, a semnat un contract pentru folosirea tehnicii undelor electromagnetice în schimbul plăţii, timp de cinci ani, a 100.000 de euro pe an. Oricum, potrivit avocatului lui Bruno, acesta nu ar fi primit niciun ban. De cealaltă parte, avocatul lui Montagnier spune că cei doi nu au semnat decât un contract de protocol, care nu este constrângător din punct de vedere legal.
Montagnier şi colaboratoarea sa, Françoise Barré-Sinoussi, au primit premiul Nobel pentru descoperirea virusului HIV. Un al treilea cercetător cu care au lucrat, Jean-Claude Chermann, nu a fost premiat deşi era considerat un om cheie în laborator. Chermann l-a acuzat, atunci, pe Montagnier, că a făcut presiuni pentru a-l elimina din grupul care urma să fie premiat.