Unul dintre cei şase zimbri transferaţi din Franţa în rezervaţia de la Vama Buzăului a murit pe drum
Cinci dintre cei şase zimbri donaţi de o grădină zoologică din Thoiry, Franţa, au ajuns joi în Rezervaţia "Valea Zimbrilor" de la Vama Buzăului, judeţul Braşov, un al şaselea exemplar murind pe drum în timpul transportului.
"Din nefericire, unul dintre zimbri, un mascul, a murit. E foarte trist pentru noi, dar astfel de lucruri se mai întâmplă în timpul transportului. A fost un drum foarte lung, de peste 30 de ore şi un stres foarte mare pentru animale", a spus Panouse după ce zimbrii au fost lăsaţi în rezervaţie, adăugînd că animalul a fost extrem de nervos încă de la începutul călătoriei, când l-a rănit uşor pe unul dintre îngrijitorii care încercau să-l bage în camion.
Donaţia a devenit posibilă după ce, în urmă cu câteva săptămâni, directorul Direcţiei Relaţii Externe a Consiliului Judeţean Braşov a vorbit despre rezervaţia de la Vama Buzăului în cadrul unei conferinţe internaţionale desfăşurată în Polonia, la Bielowiesa.
"Acum trei săptămâni, am prezentat această rezervaţie la conferinţa din Bielowiesa, în 15 minute, iar acum am primit deja aceşti zimbri ca donaţie din Franţa, ceea ce este extraordinar pentru noi. Acum muncim pentru un plan de dezvoltare pentru care sperăm că vom obţine fonduri europene. Sperăm să putem împrejmui şi partea de pădure din rezervaţie şi să înfiinţăm un centru de informare", a spus Mihai Pascu.
După preluarea celor cinci zimbri, primarul comunei Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş, a declarat că inaugurarea proiectului, în vara lui 2008, a atras foarte mulţi turişti, atât români, cât şi străini, recordul înregistrat fiind până în prezent de 400 de vizitatori într-o singură zi. "Este o adevărată atracţie pentru turişti, chiar mai mult decât ne-am aşteptat acum un an, când am deschis rezervaţia" a spus primarul Chirilaş.
Rezervaţia de la Vama Buzăului are 90 de hectare, din care 10 pe teritoriul comunei Vama Buzăului, iar restul aprţinând comunei Prejmer. În rezervaţie se află acum 11 zimbri, incluşi într-un program de refacere a populaţiei de zimbri din Carpaţi, puii care se vor naşte în rezervaţie urmând să fie eliberaţi în pădurea rezervaţiei, iar în viitor zimbrii din rezervaţie urmează să populeze pădurile din Carpaţi.
Cei şase zimbri europeni, născuţi într-o grădină zoologică din Thoiry (regiunea Parisului), au fost trimişi marţi în România, în cadrul unui proiect de repopulare a Carpaţilor cu aceste animale. Transferarea zimbrilor, trei masculi şi trei femele, având între 16 luni şi trei ani, selecţionaţi pe criterii genetice, "este vitală pentru a consolida calitatea genetică a celui mai mare mamifer din Europa" şi "pentru a contribui la repopularea munţilor Carpaţi", a declarat Paul de la Panouse, cel care a înfiinţat grădina zoologică din Thoiry, citat de AFP.
În momentul îmbarcării, şeful serviciului de îngrijire a animalelor de la Thoiry a fost rănit la coapsă de un zimbru mascul, a precizat responsabilul.
Numai două regiuni din Europa, Carpaţii din România şi pădurea Bielowiesa (Polonia şi Belarusia), oferă în prezent condiţii ecologice favorabile pentru reintroducerea populaţiilor sălbatice de bizoni. Ierbivorele mari au un impact pozitiv asupra pădurii şi diversităţii vegetale. "Interesul proiectului este ca, salvând o specie animală, să reabilităm un teritoriu", a explicat Panouse.
Mai multe articole despre:
deces
Franţa
moarte
rezervaţie
Gradina Zoologică
transport
drum
stres
Zoo
zimbru
Vama Buzăului