MENIU

UNJR susţine că legea salarizării unice va duce la părăsirea sistemului de către magistraţi

Foto: dorupope.com

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susţine, într-un comunicat remis, miercuri, că definitivarea unui proiect de lege privind salarizarea unică, fără participarea reprezentanţilor magistraţilor, va avea ca efect părăsirea sistemului de către magistraţi în scurt timp.

În condiţiile finalizării unui astfel de proiect de către grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, fără participarea reprezentanţilor magistraţilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România atrage atenţia asupra efectelor imediate, pe care acesta, în mod cert, le va produce.

Potrivit comunicatului, un număr de peste 700 de magistraţi au părăsit profesia în primele cinci luni ale anului 2009, unii dintre aceştia având vârste sub 50 de ani. În aceste condiţii, susţine UNJR, modul în care este gândită, pentru viitor, remunerarea magistraţilor, va avea un efect descurajant cu privire la păstrarea magistraţilor în sistem şi va fi un impediment insurmontabil în atragerea unor resurse umane calificate.

Asimilări ale magistraţilor cu categorii profesionale cărora nu le sunt restricţionate posibilităţile de obţinere a venitului vor duce la părăsirea sistemului de către magistraţi, în scurt timp. Pericolul blocării funcţionării sistemului judiciar va fi iminent, afirmă UNJR.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România afirmă că statutul magistratului într-un stat de drept este grav afectat de faptul că salarizarea nu reflectă echilibrul care ar trebui să existe între cele trei puteri ale statului, iar echivalarea în raport cu ceilalţi bugetari nu se regăseşte nici în interdicţii similare.

UNJR invocă instabilitatea legislativă, la care se face referire de nenumărate ori în hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi la lipsa asigurării unui cadru salarial corespunzător pentru 6000 de magistraţi, pe fondul subfinanţării sistemului şi crizei acute de resurse umane. Acestea sunt, potrivit UNJR, elemente ce nu pot contribui la realizarea unei justiţii eficiente, singura garanţie a unui stat de drept.

Parlamentarii, angajaţii instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii şi ai instituţiilor publice autonome vor fi incluşi în Legea unitară de salarizare a personalului bugetar, potrivit proiectului de lege elaborat de Ministerul Muncii, obţinut de NewsIn.