Universităţile de medicină din România câştigă anual milioane de euro de pe urma studenţilor străini
Sute de studenţi străini iau cu asalt în fiecare an universităţile de medicină din România. Diploma de medic nu se câştigă însă uşor.
Studenţii străini plătesc taxe de şcolarizare cuprinse între 320 de euro pe lună şi 5.000 de euro pe an. Astfel, la final de an, contribuţiile studenţilor străini la bugetele universităţilor depăşesc 15 milioane de euro.
Universitatea de Medicină şi Farmacie \'\'Iuliu Haţieganu\'\' din Cluj este cea mai bogată universitate de profil din România, dacă luăm în considerare banii obţinuţi din taxele studenţilor străini. Astfel, la sfârşitul acestui an universitar, UMF Cluj va obţine aproximativ 7,1 milioane de euro numai din taxele de şcolarizare.
În anul universitar 2009-2010, la UMF Cluj sunt înscrişi 2.237 cetăţeni străini, dintre care 1.459 provin din ţări non-UE, iar 778 din Uniunea Europeană sau Spaţiul Economic European.
Taxa aplicată de UMF Cluj studenţilor străini diferă în funcţie de modul de admitere, dar şi de ţara de provenienţă. Studenţii (cetăţeni UE şi cetăţeni non-UE) admişi, în anul I în anul universitar 2009-2010, prin concurs de evaluare a performanţelor profesionale şi personale plătesc o taxă de 5.000 euro/an, iar cei care în prezent sunt în anii de studiu II-V/VI plătesc o taxă de 320 Euro/lună.
De asemenea, studenţii (cetăţeni UE) care au fost admişi prin examen de admitere, dar care, prin clasificare în baza notelor, nu au obţinut un loc bugetat, plătesc o taxă care variază, în funcţie de specialitate şi de anul de studiu, de la 2.000 lei/an la 7.500 lei/an.
La taxa de şcolarizare se adaugă şi cea pentru evaluarea dosarului de înscriere, în valoare de 250 de euro, care aduce în vistieria instituţiei jumătate de milioane de euro.
Universitatea de Medicină şi Farmacie \'\'Carol Davila\'\' va câştiga până la sfârşitul acestui an universitar aproximativ 5,5 milioane de euro din taxele studenţilor străini.
Astfel, la UMF Bucureşti studiază în anul universitar 2009-2010, 1105 studenţi străini şi 417 de medici străini.
\'\'Taxa de şcolarizare pentru studenţii străini este de 360 de euro pe lună, iar pentru medici de 380 de euro pe lună\'\', a precizat pentru REALITATEA.NET, rectorul UMF Bucureşti, prof.dr. Florian Popa.
Iar predicţiile sunt pozitive şi pentru anii următori, numărul studenţilor din afara ţării fiind în continuă creştere.
\'\'Numărul studenţilor şi medicilor străini a crescut în ultimii ani de la 1.214 în anul universitar 2006-2007, la 1.522 în acest an. Străinii vin la noi pentru că studiile sunt mai ieftine, procesul de învăţământ excepţional, iar diplomele sunt recunoscute în întreaga comunitate europeană\'\', a declarat rectorul Florian Popa.
Universitatea de Medicină şi Farmacie \'\'Gr.T.Popa\'\' din Iaşi câştigă de pe urma studenţilor străini doar 2,8 milioane de euro. UMF şcolarizează 803 studenţi străini. Dintre aceştia 458 au ales Facultatea de medicină generală, 158 medicina dentară, 180 farmacia şi doar 7 bioingineria medicală.
Studenţii români beneficiază de taxe mai mici şi sute de locuri subvenţionate de la buget
Spre deosebire de regimul aplicat studenţilor străini, cetăţenii români beneficiază de unul mai permisiv financiar. Astfel, în general, taxele de şcolarizare aplicate de universităţile de medicină studenţilor cu cetăţenie română variază între 2.000 şi 7.500 de lei. pe an. În plus, în fiecare an universitar, ei au la dispoziţie între 600 şi 800 de locuri subvenţionate de la buget.