MENIU

Universităţi americane de prestigiu, precum Harvard şi Princeton, oferă cursuri gratuite pe internet

Foto: wordpress.com

Persoanele care vor să înveţe lucruri noi pot apela la cursurile virtuale oferite, pe internet, de universităţi de prestigiu din SUA precum Harvard, Berkley, Columbia şi Princeton pe internet, potrivit AFP.

Chiar dacă "studenţilor" nu li se oferă, în final, diplome, cursurile sunt predate de profesionişti cunoscuţi şi nu costă nimic.

You Tube, cel mai mare site de vizionare şi postare de clipuri video, a creat recent un canal special numit "You Tube EDU", pentru mai mult de 100 de universităţi care propun cursuri gratuite pe diverse subiecte. Printre miile de clipuri video disponibile pe You Tube EDU, cele ale fizicianului Walter Lewin, de la prestigiosul Institut de Tehnologie Massachusetts, au fost vizionate de mii de ori. Universităţi renumite, precum Harvard, Berkley, Columbia, Princeton, Stanford şi Yale, postează clipuri video pe You Tube.

Spre exemplu, persoanele interesate de studii în medicină dentară pot apela la cele 426 de videoclipuri pe acest subiect, încărcate pe You Tube EDU de Şcoala Dentară a Universităţii Michigan.

Potrivit unui studiu realizat în noiembrie 2008 de Sloan Consortium, în 2007, peste 3,9 milioane de studenţi au urmat cel puţin un curs online, ceea ce înseamnă o creştere de 12% faţă de anul trecut. Criza economică, creşterea şomajului şi preţul benzinei figurează printre factorii care au contribuit la creşterea numărului de cursuri online.

Universităţile nu sunt singurele care propun aceste cursuri. Nature Education, o divizie a editorului britanic Nature Publishing Group, a lansat în ianuarie site-ul Scitable.com, specializat pe ştiinţele secolului XXI. "Obiectivul nostru este de a creşte nivelul de cunoaştere ştiinţifică în rândul populaţiei", explică Vikram Savkar, responsabil al publicaţiei. Site-ul are utilizatori din 85 de ţări.