MENIU

Unităţile şcolare se închid 14 zile dacă se înregistrează un caz de infecţie cu virusul H1N1

Foto: wordpress.com

Grădiniţele sau şcolile se închid 14 zile dacă se înregistrează un prim caz de infecţie cu virusul gripal H1N1 în cadrul acestora şi se începe identificarea tuturor elevilor şi angajaţilor care ar putea fi infectaţi, potrivit procedurilor Ministerului Sănătăţii.

Potrivit procedurile standard de supraveghere epidemiologică şi management al cazurilor de îmbolnăvire, publicate de minister, identificarea tuturor contacţilor din clasa/grupa respectivă, a contacţilor din camera de internat, a altor contacţi (colegi din alte clase, contacţi în cantină, bibliotecă etc) care au fost expuşi cazului timp de minimum o oră, la distanţa de sub un metru, este urmată de screeningul virusologic al contacţilor prin recoltarea unei probe de exsudat nazal şi a unei probe de exsudat faringian. Se face apoi izolarea la domiciliu/în camera de internat a contacţilor, până la comunicarea rezultatului de laborator, sub supravegherea strictă a medicului de familie/a medicului de cabinet şcolar, pentru o perioadă de şapte zile, în prezenţa obligatorie a unui adult cu comportament responsabil (unul dintre dintre părinţi, un cadru didactic, o rudă, un prieten, un vecin etc).

Persoanele care au intrat în contact apropiat cu bolnavi de gripă porcină trebuie investigate medical, izolate la domiciliu sau internate şi supravegheate medical până când testele de laborator infirmă prezenţa virusului H1N1 în corp, potrivit managementului cazurilor de gripă A/H1N1.

Astfel, medicii sunt obligaţi să recolteze probe de exudat nazal şi faringian celor care locuiesc în aceeşi casă cu o persoană infectată cu noua gripă sau au călătorit pe acelaşi rând sau la două rânduri în faţa sau în spatele bolnavului, într-un avion, timp de minimum o oră şi persoanele care au avut conversaţii cu un bolnav de gripă porcină.

De asemenea, autorităţile sanitare trebuie să izoleze toate cazurile suspecte fie în spital, fie la domiciliu, până la primirea rezultatelor de laborator. Dacă rezultatul este pozitiv şi suspectul are şi simptome, cazul este internat şi se instituie terapia antivirală specifică. Dacă suspectul nu prezintă simptomatologie, el este izolat la domiciliu unde i se administrează antivirale sub supravegherea medicului de familie.

În cazul în care rezultatul este negativ, se întrerupe izolarea, dar continuă monitorizarea stării de sănătate a contactului până la şapte zile de la ultima expunere. Pentru perioada de izolare la domiciliu, contacţii trebuie să primească de la medicul de familie concediu medical.
Numărul cazurilor de noua gripă confirmate în România a ajuns, în prezent, la opt.

Citeşte şi Un român suspect de infectare cu H1N1, aflat în carantină, susţine că este tratat cu indiferenţă de autorităţi