MENIU

Un tribunal german declară ilegală procedura de acreditare a presei la summitul NATO

Foto: naturfoto-cz.de

Un tribunal administrativ german a declarat ilegală procedura de acreditare a jurnaliştilor la summitul NATO de vineri şi sâmbătă, care se desfăşoară la Strasbourg (în Franţa) şi la Kehl (în Germania).

Tribunalul din Wiesbaden, sesizat să dea o hotărâre provizorie cu privire la cazul unui fotograf freelancer a cărui acreditare a fost refuzată, i-a dat acestuia dreptate, spunând că refuzul "nu este justificat" şi că este rezultatul unei proceduri "ilegale".

Poliţia Criminalistică Federală (BKA) a transmis la cartierul general al NATO de la Bruxelles informaţii despre acest fotograf, potrivit tribunalului. Freelancerul a fost calificat de BKA drept "un delincvent şi simpatizant al extremei-stângi", deşi nu a fost condamnat  niciodată în acest sens. În această situaţie, Alianţa i-a refuzat acreditarea la summit fără să-i da explicaţii, a continuat tribunalul.

De fapt, NATO a verificat "printr-o procedură automată", datele deţinute de poliţie în legătură cu toţi jurnaliştii care au cerut acreditare pentru summit. Instanţa a decis că "fiecare aviz emis de BKA şi destinat cartierului general al Alianţei cu privire la jurnalişti este ilegal". Potrivit judecătorilor, nu există "nicio bază legală" care să fustifice un transfer de informaţii de către poliţia germană către sediul NATO de la Bruxelles.

Astfel de transferuri de informaţii nu pot avea loc decât cu scopul de a proteja Constituţia germană, a precizat tribunalul.

Instanţa a subliniat că BKA avea dreptul să transmită informaţii forţelor Alianţe desfăşurate pe teritoriul german şi i-a ordonat poliţiei să-şi retragă avizul cu privire la fotograf şi să transmită noua sa poziţie serviciilor NATO.

BKA a anunţat că va depune apel împotriva acestei hotărâri. "Implicarea BKA în procedurile de acreditare la evenimentele de mare amploare este obişnuită şi necesară din punctul de vedere al securităţii", în special pentru a asigura protecţia personalităţilor, a explicat poliţia într-un comunicat. Autorităţile au precizat că "aproximativ 3.600 de reprezentanţi ai presei" au primit acreditări şi că "numai doi colaboratori ai unor instituţii de mass-media" au făcut obiectul unei recomandări negative, "din cauza unor elemente concrete.

În final, NATO este cea care decide să acorde sau nu o acreditare, a subliniat poliţia, care a precizat că Alianţa a fost informată despre decizia tribunalului din Wiesbaden.

Mai multe articole despre:
presă NATO G20 tribunal fotograf acreditări