MENIU

Un traficant de arme arestat în România în 2007 a primit 25 de ani de închisoare la New York

Foto: romanialibera.ro

Tareq Mousa al Ghazi, un traficant de arme arestat în România în 2007 şi judecat la New York pentru complot în vederea vânzării de arme gherilelor columbiene, a primit miercuri o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, informează presa electronică americană.

Tareq Mousa al Ghazi fusese găsit vinovat în martie pentru conspiraţie în vederea uciderii unor ofiţeri americani, complot în vederea achiziţionării şi exportării de rachete antiaeriene şi complot în vederea susţinerii unei organizaţii teroriste. El risca pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Mousa Tareg Al Ghazi, în vârstă de 62 de ani, polonez de origine palestiniană, potrivit presei româneşti, este acuzat că a luat parte la o tranzacţie de armament cu Monzer al-Kassar, sirian condamnat pentru terorism, care a fost condamnat în februarie la 30 de ani de închisoare. Cel de-al treilea suspect în acest dosar, chilianul Felipe Moreno Godoy, arestat în România odată cu al Ghazi, a primit şi el 25 de ani de închisoare.

Kassar şi complicii săi au promis gherilelor columbiene de extremă-stânga FARC că le vor face rost de armament fabricat în România şi Bulgaria, pe care urmau să-l trimită în Columbia la bordul unui vas-cargou grecesc. Kassar, care era în atenţia autorităţilor americane de peste 30 de ani, avea conturi bancare deschise în mai multe ţări, inclusiv în România şi Bulgaria, a scris presa americană. Potrivit ziarelor americane, Kassar şi cei doi complici ai săi ar fi promis gherilelor FARC 8.000 de mitraliere, două milioane de gloanţe, 120 de lansatoare de grenade, 2.400 de grenade de mână şi rachete sol-aer (SAM) pentru a doborî elicoptere militare americane.

Cazul împotriva lui Al Ghazi s-a bazat în mare parte pe mărturiile a trei agenţi sub acoperire, dintre care doi s-au dat drept de membri FARC dornici să cumpere arme. Principalele probe din dosar sunt înregistrări video ale negocierilor pentru tranzacţie, care au avut loc în Spania. Însă avocatul lui Al Ghazi afirmase că acesta a fost obligat să ia parte la tranzacţie de unul dintre informatori şi, în plus, credea că tranzacţia este legală.

Cei trei au fost arestaţi în iunie 2007, după o operaţiune antiteroristă la nivel internaţional. După reţinerea în Spania a lui Monzer al-Kassar, considerat capul reţelei de terorism, autorităţile de la Bucureşti i-au reţinut, în seara zilei de 7 iunie, aproape simultan, pe cetăţeanul polonez de origine palestiniană Mousa Tareg Al Ghazi şi pe chilianul Luis Felipe Godoy Moreno. Acuzaţi de terorism în SUA, ei au fost predaţi la 16 octombrie, pe aeroportul internaţional "Henri Coandă", unei escorte speciale a poliţiei americane.

Cei doi au fost monitorizaţi timp de aproximativ o lună de procurorii DIICOT din cadrul Parchetului General şi poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DCIT) din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Biroului Naţional Interpol.

Mai multe articole despre:
arestat arme New York traficant